Scroll Top

Je li moje dijete spremno za korištenje društvenih mreža? 

jeli mojedjeete spremno nasl

Većina roditelja se u određenom razdoblju života njihove djece vjerojatno nađe pred vrlo važnom odlukom – dopustiti djeci korištenje društvenih mreža ili ne? Kada djeca od svojih prijatelja i vršnjaka čuju da su oni napravili profile na određenim društvenim mrežama, prirodno je da i oni požele učiniti isto. Danas neka djeca vrlo rano počinju s korištenjem društvenih mreža, pa čak i prije 13. godine – što je dobna granica za otvaranje profila na društvenim mrežama. Kako je svako dijete drugačije, neka djeca mogu imati manji interes za društvene mreže, a neka veći. Ima djece koja svoje roditelje upitaju mogu li koristiti društvene mreže već s 10 godina ili manje, dok neka djeca to učine nešto kasnije. Svakako se ne preporučuje da djeca koriste društvene mreže prije 13. godine života, no pitanje je jesu li sva djeca u trenutku kada napune 13 godina odmah magično spremna i sposobna za nošenje s intenzivnim psihosocijalnim učincima društvenih mreža? 

Važno je da svaki roditelj individualno sa svojim djetetom provjeri je li ono uistinu spremno za korištenje društvenih mreža, a u nastavku donosimo na koji način to možete učiniti.  

Većina djece prvi dojam o društvenim mrežama stekne preko svojih roditelja ili prijatelja. Vide vaše navike korištenja društvenih mreža i čuju vaše razgovore o njima. Ipak, prije svega je važno da saznate što vaša djeca misle o društvenim mrežama i kako ih ona percipiraju, a ovo su neka pitanja s kojima možete započeti takav razgovor: 

  • Koje društvene mreže su popularne među tvojim vršnjacima? 
  • Postoje li neke društvene mreže koje te posebno zanimaju? Iz kojeg razloga baš te? 
  • Misliš li da su društvene mreže općenito loše ili dobre za djecu? 
  • Znaš li na koji način tvoji vršnjaci komuniciraju i kako se ponašaju online? 
  • Jesi li čuo/la za nekakve loše slučajeve na društvenim mrežama od svojih prijatelja ili vršnjaka? 

Ukoliko vam je dijete reklo da ima poseban interes za određenu društvenu mrežu, dobro je da proučite istu. U jednom od naših prethodnih članaka možete vidjeti potencijalne opasnosti na popularnim društvenim mrežama kako biste bili bolje upućeni. Važno je utvrditi je li vaše dijete dovoljno zrelo i emocionalno spremno za korištenje društvenih mreža. Imajte na umu kako će djeca često tvrditi kako je korištenje društvenih mreža nužno da se uklope u društvo, no znajte da to svakako nije uvjerljiv argument da im to dopustite isključivo iz navedenog razloga. Kako biste procijenili je li vaše dijete emocionalno spremno za suočavanje sa svim potencijalnim stresovima do kojih može doći korištenjem društvenih mreža, dobro je da si postavite sljedeća pitanja: 

  • Preuzima li vaše dijete odgovornost za svoje postupke? 
  • Čini li vam se da vaše dijete ima dobru samokontrolu? Na primjer, poštuje li pravila oko vremenskih ograničenja za gledanje televizije? 
  • Ima li vaše dijete dobro samopouzdanje? Društvene mreže vrlo lako mogu utjecati na smanjenje samopouzdanja. Dijete se često može susresti s pretjerano uljepšanim fotografijama i nerealnim idealima ljepote, stoga je važno s njim razgovarati o ovoj temi.   
  • Jeste li s djetetom razgovarali o elektroničkom nasilju i odgovornom ponašanju na društvenim mrežama?  
  • Jeste li s djetetom razgovarali o predatorima koji vrebaju online? Ovo je također iznimno važna tema za razgovor kako biste dijete spriječili od manipulacija i objasnili mu opasnosti razgovora s nepoznatim osobama online.  
  • Upravlja li vaše dijete dobro svojim vremenom? Može li ono balansirati online i offline svijet? 

Ukoliko zaključite da je vaše dijete spremno za društvene mreže, preporuka je da započnete samo s jednom društvenom mrežom. Djetetu jasno dajte do znanja da je korištenje društvenih mreža uvjetovano pridržavanjem pravila koje odredite, a isto tako definirajte i posljedice za nepoštivanje pravila – na primjer, brisanje aplikacije. Važno je nadzirati online aktivnosti djece i kontinuirano razgovarati s njima o tome. TikTok i brojne druge popularne aplikacije nude roditeljske kontrole pomoću kojih možete ograničiti vrijeme koje djeca provode na njima, isključiti izravne poruke i komentare i kontrolirati njihove postavke privatnosti. Možete koristiti Family Link, te vam svakako preporučujemo i izradu Obiteljskog ugovora vezanog za online svijet. Dobro je s djetetom redovno razgovarati oko toga što ono objavljuje i zapravo mu pomoći da ono samo shvati što je prikladno objavljivati, a što nije.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

Powered by A1 Hrvatska.