Scroll Top

Take it Down

takeitdown

The National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) s potporom Mete kreirao je novi alat za suzbijanje širenja materijala seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece na internetu. Alat pod nazivom „Take it Down“ omogućava korisnicima anonimnu prijavu i uklanjanje fotografija i videa intimne prirode.

Take it Down dizajniran je za maloljetnike kako bi samostalno mogli prijaviti vlastite fotografije i video materijale za koje imaju saznanja ili sumnjaju da su se proširili po društvenim mrežama*, no alat mogu koristiti i odrasle osobe koje su se na takvom materijalu pojavile prije navršene 18. godine. Roditelji, skrbnici i starije osobe od povjerenja također mogu prijaviti sadržaj u ime djeteta. Posebnost ovog alata je što je dostupan i u Hrvatskoj, što ranije nije bio slučaj za ovu dobnu skupinu.

Društvene mreže Facebook i Instagram na ovu su inicijativu već pristale, a interes za korištenje pokazali su OnlyFans, Pornhub, Mindgeek i Yubo. Na ostalim društvenim mrežama alat nije dostupan.

Specifičnom sadržaju kojega dijete ili mlada osoba želi ukloniti s društvenih mreža Take it Down dodjeljuje poseban digitalni otisak koristeći image hashing**, tj. hash. Ta se vrijednost kasnije koristiti za pronalazak i uklanjanje sadržaja, a posebno je značajno što takvim pristupom nema rizika od dodatnog širenja takvog materijala jer ne dolazi do arhiviranja slika i videa nego samo „hasheva“.

Gavin Portnoy, podpredjsednik za komunikcije i brendiranje NCMEC-a o ovom je alatu rekao „Postojanje eksplicitnog sadržaja online može biti zastrašujuće i traumatizirajuće, osobito za mlade osobe. Želimo promijeniti narativ koji sugerira da se jednom objavljen sadržaj nikada ne može ukloniti. Prošlost ne definira budućnost i pomoć je dostupna.“

Take it Down u nekim je značajkama sličan alatu StopNCII koji je besplatan i dizajniran kako bi pružio podršku žrtvama čije su intimne fotografije podijeljene bez njihova pristanka. StopNCII također koristi „hash“ kako bi detektirao i uklonio ekspliciran sadržaj na platformama kao što su Facebook, Instagram i Bumble.

Osim korištenja Take it Downa, Meta stavlja fokus na unapređenje normi sigurnosti i privatnosti za maloljetne osobe koje koriste njihove usluge. Prošle su godine objavili kako su postavke privatnosti za maloljetne korisnike rigoroznije odmah pri stvaranju korisničkog računa, a početkom 2023. godine su ažurirali politiku oglašavanja za Facebook i Instagram, na taj način ograničivši količinu podataka koje oglašivači mogu prikupiti za oglašavanje djeci i mladim osobama.

Ispred hrvatskog Centra za sigurniji Internet, psihologinja Martina Nikolić navodi: „Take it Down je inovativan pristup koji omogućava barem blago umanjenje posljedica do kojih može dovesti sextortion i žrtvama daje kontrolu barem u pogledu uklanjanja takvog materijala s društvenih mreža koje su se priključile projektu. Specifičnost programa, tj. stvaranje „hasha“ nosi sa sobom određena ograničenja, no to je pristup koji podržavamo i preporučujemo svima koji se nađu u situaciji da su žrtve različitih ucjena ili širenja materijala bez njihova pristanka. U slučaju širenja materijala intimne prirode nikada ne možemo biti potpuno sigurni da su oni obrisani s interneta ali naglašavamo da je ovo značajan korak u borbi s problemom s kojim se suočava velik broj djece i mladih, ali i odraslih. Sve koji se nađu u situaciji da su žrtve nedobrovoljnog širenja njihovih intimnih fotografija pozivamo da slučaj prijave policiji, a kada se radi o djeci i mladima – takva je reakcija nešto što je i naša dužnost!

 

Stručnjaci Centra za sigurniji internet svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606, dostupnoj svakim radnim danom 08:00 – 20:00 sati. Na navedenoj liniji možete dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta te dobiti savjet kako se zaštiti i kako sigurno koristiti internet. Osim toga, naši vam stručnjaci mogu dati savjet što učiniti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu.

 

Više informacija o ovom alatu dostupno je na https://takeitdown.ncmec.org .

 

*radi se o društvenim mrežama koje su se priključile projektu, ne odnosi se na sve društvene mreže koje postoje

** https://inhope.org/EN/articles/what-is-image-hashing