Scroll Top

Novinar više od 2 mjeseca komunicirao s prevarantom kako bi saznao koje psihološke trikove oni koriste

butcher scam nasl

Jeste li čuli za takozvanu „prevaru svinjokolje“, odnosno „pig butchering“ scam? Radi se o obliku prevare koji je nazvan metaforički, a uspoređuje proces pridobivanja povjerenja osobe tijekom prevare s onim gojenja svinje prije svinjokolje. To je zapravo vrsta investicijske prevare koja za cilj ima namamiti pojedince da svoj novac ulože u naizgled legitimne i isplative pothvate. Prevaranti žrtvama obično obećavaju visoke povrate ulaganja u vrlo kratkom roku, a nakon što se „zakače“ i ulože značajnu količinu novca, prevaranti samo nestanu te ostavljaju žrtvu bez načina da povrate svoja sredstva. Više o „pig butchering“ scamu pročitajte u našem članku.  

Novinar BBC-a, cyber dopisnik Joe Tidy, i sam je postao metom ovakve prevare. Prevaranti na Instagramu naveli su ga da povjeruje kako se radi o privlačnoj 36-godišnjoj ženi koja traži romantičnu vezu. Znajući da je profil prevaranta lažan, više od dva mjeseca razgovarao je s prevarantom kako bi pokušao saznati koje psihološke trikove koriste prevaranti kako bi natjerali žrtve diljem svijeta da ulažu u lažne kripto sheme. Novinar je dobio detaljan uvid u to kako funkcioniraju prevare s lažnim investicijama. 

Prema podatcima FBI-a, prevaranti s lažnim investicijama su prošle godine ukrali najmanje 3 milijarde dolara, te su žrtve obično osobe u dobi između 30 i 60 godina. Ljudima je uvijek privlačno čuti za „laku zaradu“, stoga je važno širiti ovu vijest kako bismo zaštitili one koji su najranjiviji.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.