Scroll Top

UNESCO je predstavio Okvir kompetencija za učenike u području umjetne inteligencije (eng. AI competency framework for students)

ai unesco nasl

UNESCO je, tijekom „Digital Learning Week 2024“ održanog 2 – 5. rujna 2024. godine predstavio nove okvire kompetencija kako bi potaknuo učenike i učitelje pri razumijevanju potencijala i rizika umjetne inteligencije (AI), s ciljem njenog sigurnog, etičkog i odgovornost korištenja u obrazovanju, ali i šire.

Okvir kompetencija za učenike u području umjetne inteligencije osmišljen je kako bi pomogao kreatorima obrazovnih politika, edukatorima i autorima kurikuluma u pripremi učenika za stjecanje potrebnih vještina, znanja i vrijednosti za učinkovito korištenje AI tehnologije. Okvir se fokusira na četiri ključne kompetencije:

  • Pristup usmjeren na čovjek (eng. human-centred mindset): poticanje učenika da razumiju svoju ulogu i utjecaj u odnosu na umjetnu inteligenciju.
  • Etika umjetne inteligencije (eng. Ethics of AI): poučavanje odgovornoj uporabi, etičkog dizajna i sigurnih praksi.
  • Tehnike i primjene umjetne inteligencije: pružanje temeljnih znanja i vještina o umjetnoj inteligenciji
  • Dizajn AI sustava: poticanje rješavanja problame, kreativnosti i dizajnerskog razmišljanja.

Ovaj Okvir potiče integriranje tema vezanih uz umjetnu inteligenciju u temeljne školske predmete, s naglaskom na interdisciplirano učenje u STEM području i društvenim znanostima.

 Publikaciju je moguće pronaći na engleskom jeziku na sljedećem linku.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 Powered by A1 Hrvatska.