Scroll Top

Kako prepoznati dobrotvorne prijevare (charity scams)? 

chartity scam

Dobrotvorne organizacije igraju ključnu ulogu u našem društvu, pomažući onima kojima je najpotrebnije. Digitalna era olakšala je prikupljanje sredstava za plemenite svrhe, no istovremeno je otvorila vrata za koristoljublje. Prijevare se provode s namjerom krađe imovine, primjenom lažnih i obmanjujućih izgovora ili upotrebom tehnika cyber napada. To rezultira dobrovoljnim ili nedobrovoljnim prijenosom osobnih ili poslovnih informacija, novca ili robe kriminalcima.  

Dobrotvorne prijevare, koje iskorištavaju ljudsku dobrotu i želju za pomoći, postale su sve češći oblik računalnih prijevara, kako globalno, tako i u Hrvatskoj.  

Europolovo izvješće iz 2023. godine ističe da internetske prijevare predstavljaju veliku prijetnju u EU-u i šire, a među glavnim saznanjima ističu kako se dobrotvorne prijevare koje koriste krizne slučajeve kako bi prevarili pojedince događaju sve češće. Ovaj trend posebno je bio vidljiv tijekom pandemije COVID-19, ruske invazije u Ukrajini te potresa u Turskoj i Siriji. Europol tvrdi kako prevaranti pokazuju veliku svestranost u iskorištavanju trenutnih kriza te kako su tehnike socijalnog inženjeringa koje prevaranti koriste sve složenije.  

Kako izgledaju dobrotvorne prijevare? 

Dobrotvorne prijevare mogu se odvijati u različitim oblicima. Dok je nekima cilj samo zaraditi novac, nerijedak je slučaj da će počinitelji iskoristiti dobru namjeru žrtava kako bi im dvostruko naudili, osim novca, uzimajući im i njihove privatne podatke.  

Neki od najpoznatijih oblika dobrotvornih prijevara su: 

  • Skupine ili pojedinci koji se lažno predstavljaju kao poznate dobrotvorne organizacije, 

bilo prikupljajući „donacije“ uživo ili putem interneta. 

  • Lažne dobrotvorne organizacije za pomoć u katastrofama i krizama. 

Kada se pojave velike prirodne katastrofe, ratovi ili humanitarna pitanja, pojavljuju se brojne lažne dobrotvorne organizacije koje počinju prikupljati sredstva. 

  • Lažni računi na platformama za prikupljanje novaca i društvenim mrežama,  

putem kojih prevaranti objavljuju lažne priče i ukradene fotografije kako bi prikupili sažaljenje i novac.  

  • Blagdanske dobrotvorne prijevare. 

Mnoge lažne dobrotvorne organizacije pojavljuju se tijekom praznika kada je veća vjerojatnost da će prosječni ljudi donirati. Blagdanske dobrotvorne prijevare posebno su raširene na društvenim mrežama.‍ 

Ukoliko želite doprinijeti slanjem humanitarne pomoći, vrlo je važno da se dobro informirate o tome kome šaljete donaciju. Lažne dobrotvorne organizacije često koriste imena jednaka ili slična poznatim, prepoznatljivim i pouzdanim organizacijama. 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati.  

Powered by A1 Hrvatska.