Scroll Top

Povratak u školu i mobiteli 

povratak u skolu i mobiteli

Ljeto je pri kraju, a vrijeme je da se pripremimo za povratak u školu. Nakon dugih dana igre, putovanja i uživanja s obitelji, školske klupe ponovno čekaju na vas! S početkom nove školske godine dolazi i nekoliko izazova, a jedan od njih je kako koristiti mobitel na zdrav način. 

Kako i kada ograničiti korištenje mobitela? 

Mobiteli mogu biti vrlo korisni kada se koriste na pravi način. Na primjer, ako trebate nešto hitno reći roditeljima, mobitel vam može pomoći da ih odmah nazovete ili pošaljete poruku. Mobitel može biti koristan i u korištenju aplikacija za učenje. Na primjer, rječnici, kalkulatori (u višim razredima), aplikacije za čitanje knjiga mogu pomoći s domaćim zadaćama ili učenjem. Osim navedenog, mobiteli imaju kalendare i podsjetnike koji vam mogu pomoći da ne zaboravite na domaću zadaću ili neki važan zadatak. 

Iako mobiteli mogu biti korisni, važno je znati kada i kako ih koristiti. Evo nekoliko pravila: 

  1. Isključite mobitel tijekom nastave: kada ste u učionici, mobitel bi trebao biti isključen ili barem u tihom načinu rada. Neke škole uvele su pravilnik o ograničenoj uporabi mobitela za vrijeme nastave te su posljedice za korištenje istog stroge.  
  1. Koristite mobitel samo u određeno vrijeme: mobitel možete koristiti tijekom odmora ili nakon škole. Nemojte ga koristiti dok učitelj objašnjava ili dok radite domaću zadaću. 
  1. Poštujte druge: nemojte koristiti mobitel za snimanje i fotografiranje drugih učenika bez njihovog dopuštenja. Također, izbjegavajte slanje poruka ili dijeljenje sadržaja koje bi mogle povrijediti druge.     

Kako balansirati vrijeme s mobitelom?  

Korištenje mobitela može biti zabavno, ali važno je pronaći pravi balans. Evo nekoliko savjeta kako to postići: 

1. Postavite ograničenja: Odredite koliko dugo ćete koristiti mobitel svaki dan. Na primjer, možete odlučiti da ga nećete koristiti više od jednog sata nakon škole. 

2. Škola je prioritet: Prvo obavite sve školske obaveze, a zatim se možete opustiti uz mobitel. Igrajte igre ili razgovarajte s prijateljima tek nakon što ste završili zadaće. 

3. Provodite vrijeme vani: Mobiteli su zabavni, ali ne zaboravite igrati se vani, vježbati i družiti se s prijateljima licem u lice. 

Mobiteli su važan dio našeg svakodnevnog života, ali važno je naučiti kako ih koristiti na način koji nam pomaže, a ne ometa. S pravilnom upotrebom, mobiteli mogu biti koristan  alat u vašem školskom životu. No, uvijek je važno zapamtiti da su škola, učenje i druženje s prijateljima uživo ipak najvažniji!  

Sretno u novoj školskoj godini!