Scroll Top

Roditelji oprez! SMS poruke koje započinju s “Bok mama” su prevara

sms scam

Ovih dana mnogi roditelji su uznemireni zbog SMS poruka koje primaju na svoje mobitele, a koje tvrde da je njihovo dijete izgubilo mobitel i sada piše s novog broja, o čemu izvještavaju brojni mediji ali i sami roditelji putem grupa na društvenim mrežama.  

Zabilježene su poruke u kojima se navodi: “Bok mama, ovo je moj novi broj telefona, možeš li ga spremiti i poslati mi poruku putem WhatsAppa…”, nakon čega slijedi “novi” broj telefona i slične verzije.  

Među komentarima na društvenim mrežama saznajemo da su neka djeca primila poruke sadržaja: „Nazovi me na 064 broj telefona (naveden broj) jer sam zavukla ruku ispod kratke haljinice i pogodi što radim? Ako zelis nazovi me i slusaj“. 

Prema komentarima u grupama, poruke stižu s različitih brojeva, od kojih su neki naizgled iz Hrvatske (npr. 092 pozivni i slično) stoga je važno ne odgovarati na njih. Naglašavamo da se radi o lažnim porukama, tj. prevarama putem mobilnih uređaja. 

Roditeljima predlažemo da s djecom razgovaraju preventivno i dogovore proceduru u slučaju da se situacije poput toga da se javljaju s drugom mobitela zaista dogode. Prijedlozi mogu biti da osmisle neku kodnu riječ pomoću koje će moći biti sigurniji da „pričaju“ baš sa svojim djetetom ili osmisle neki drugi način postupanja koji odgovara njihovoj obitelji, a čuva ih od prevara.  

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati. 

 Powered by A1 Hrvatska.