Scroll Top

Tko kupuje, a tko plaća? Pitanja o dropshipping online trgovinama na koje želite imati odgovore

dropshipping

Online kupovina postala je standard. Odjeća, elektronika, namještaj – sve je na dohvat par klikova, no udobnost kupovine iz vlastitog doma uvijek će dolaziti s jednom dozom rizika. Iako su lažne i protuzakonite online trgovine još uvijek prisutne na internetu, ovaj članak odnosi se na jedan potpuno legitiman model poslovanja koji je zadnjih godina uzeo velikog maha – Dropshipping.

Dropshipping je model poslovanja gdje trgovina ne skladišti proizvode koje prodaje, već ih naručuje od dobavljača tek kada kupac izvrši narudžbu. Iako dropshipping može biti koristan i za trgovce i za kupce, postoje i neki potencijalni rizici za kupce o kojima je važno voditi računa.

Koji su rizici za kupce?

  • Neetična praksa preprodaje: Dok je sam dropshipping model legitiman, neki dropshipperi zloupotrebljavaju sustav i prodaju robu po neprimjereno visokim cijenama.
  • Nedostatak kontrole nad kvalitetom: Trgovci koji koriste dropshipping model nemaju kontrolu nad kvalitetom proizvoda koje prodaju. To može dovesti do toga da kupci prime oštećene, neispravne ili lažne proizvode. Također, proizvodi koje trgovac naručuje od dobavljača često su kupljene za vrlo nisku cijenu, što može biti rezultat korištenja jeftinijih materijala i lošije izrade proizvoda.
  • Problemi s isporukom: Budući da se proizvodi moraju dostaviti iz druge zemlje, mogu se javiti problemi s isporukom, kao što su kašnjenja ili carinske komplikacije.
  • Teškoće s vraćanjem i povratom novca: Dropshipping trgovine često imaju komplicirane politike vraćanja i povrate novca, što otežava, a nekad i onemogućuje kupcima vraćanje neželjenih ili oštećenih proizvoda.

Kako se zaštititi kod kupovine od dropshipping trgovina?

  • Istražite trgovinu i dobavljača: Prije nego što kupite od online trgovine, provjerite recenzije trgovine i dobavljača. Pokušajte pronaći informacije o iskustvima drugih kupaca s tom trgovinom. Alati poput obrnutog pretraživanja fotografija mogu vam pomoći da provjerite radi li se o proizvodu koji je unikatan za trgovinu koju pregledavate ili je riječ o dropshipping-u, što vam u najmanju ruku omogućuje da usporedite cijene, ali i da izaberete trgovinu koja je najsigurnija.
  • Pažljivo pročitajte opis proizvoda: Obratite pažnju na detalje opisa proizvoda, kao što su materijali, dimenzije i fotografije. Ako su fotografije loše kvalitete ili ne odgovaraju opisu, to može biti znak loše kvalitete proizvoda.
  • Provjerite politiku vraćanja i povrate novca: Prije nego što kupite, provjerite politiku vraćanja i povrate novca trgovine. Uvjerite se da razumijete proces vraćanja proizvoda i da ste svjesni troškova vraćanja.

 

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.