Scroll Top

Djeca i ljetni praznici: Kako izbjeći pretjerano korištenje ekrana?

djeca praznici nasl

Ljetni praznici za djecu su vrijeme odmora i zabave, a u kombinaciji s godišnjim odmorima roditelja postaju prava oaza opuštenosti. Obaveze se smanjuju, a već postavljena kućna pravila postaju fleksibilnija te djeca imaju veću slobodu izbora aktivnosti tijekom dana. Nedostatak jasnih pravila kod djece (posebice mlađe) mogu postati opasno mjesto eksperimentiranja, u realnom i online svijetu. Ekrani su jedna od aktivnosti koje djeca, za vrijeme praznika, intenzivnije koriste. Roditeljska odgovornost je kontrola korištenja ekrana, a u nastavku se nalazi nekoliko savjeta o osiguravanju balansa između realnog i virtualnog svijeta – na zadovoljstvo roditelja i djece.

Koristi li Vaše dijete ekrane pretjerano?

Zabrinutost roditelja često je povezana uz posljedice pretjeranog korištenja tehnologije, poput:

  • nedostatka fizičke aktivnosti
  • pretjeranog naprezanja očiju
  • povećane razdražljivosti pri prekidanju aktivnosti na ekranu
  • smanjenja interakcija licem-u-lice
  • zahlađenja odnosa s članovima obitelji

Ovo su sve valjani razlozi za zabrinutost, a upravo je to trenutak za otvorenu, iskrenu i redovitu komunikaciju s djecom. Današnja djeca su digitalni urođenici, a to znači da im je život bez korištenja digitalne tehnologije nezamisliv. Roditeljska uloga je tu da stvori balans između korištenja digitalnih uređaja i stvarnog života.

Kako izbalansirati korištenje ekrana tijekom ljetnih praznika?

Prvenstveno, vrlo je važno poznavati razvojne mogućnosti vašeg djeteta i preporuke vremenskog ograničenja korištenja ekrana. S obzirom na dob djeteta, bitno je dogovoriti pravila. Što je dijete mlađe, pravila moraju biti jednostavnija. Jedan od prijedloga za predškolsku dob je crtanje postera s pravilima. Na posteru je moguće nacrtati kada se smiju koristiti ekrani, npr. ukoliko dijete ne smije koristiti mobilne uređaje, nacrtat ćete mobitel i prekrižiti ga, dok će se nacrtani televizor zaokružiti. Nadalje, dijete smije pogledati 3 crtića u danu, i to isključivo nakon popodnevnog odmora, tu će roditelj s djetetom osmisliti kako nacrtati taj dio dana. Kod djece koja ne znaju čitati važno je vizualizirati pravila. Što je više dječje intervencije, to je veća vjerojatnost da će dijete razumjeti pravilo, a samim time i poštovati nacrtano.
Kod starije djece je moguće dogovoriti pisana ili usmena pravila, npr. dijete smije koristiti ekrane 45 minuta dnevno. Važno je dogovoriti što podrazumijeva nepoštovanje navedenih pravila odnosno koje su posljedice kršenja. Osim posljedica kršenja, važno je i nagraditi poželjno ponašanje odnosno poštivanje pravila. Odlazak na sladoled, šetnju, kino može biti kvalitetna nagrada za poštivanje pravila ponašanja. Jedna od prijedloga je i Obiteljski ugovor. Kontrola korištenja ekrana prevenira mnoštvo potencijalnih opasnosti te je vrlo važna roditeljska uključenost i interes za temu korištenja tehnologija. Roditelji, kao prve i najvažnije osobe u životu djeteta, nemjerljivo doprinose osiguranju sigurnosti vlastitog djeteta na internetu.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.