Scroll Top

Amerika donijela zakon o zabrani algoritama koji potiču ovisnost kod djece

amerika-djeca-algoritam-nasl

Zakonodavno tijelo države New York donijelo je zakon koji zabranjuje društvenim mrežama prikazivanje „zaraznih feedova“ (eng. addictive feeds). Radi se o zabrani formata prikazivanja objava na društvenim mrežama koji doprinosi ovisnosti. Takozvani „zarazni feedovi“ biti će zabranjeni djeci mlađoj od 18 godina, osim kod djece koja imaju pristanak roditelja. „Zarazni feedovi“ se odnose na algoritamske feedove kreirane temeljem prethodne aktivnosti korisnika.

Zakon pod nazivom Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) for Kids Act definira „zarazni feed“ kao sadržaj koji se preporučuje ili prioritizira na temelju informacija o korisniku ili uređaju korisnika. Razlog zbog kojeg uvode zakon je negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece. Naime, „zarazni feedovi“ odnosno sadržaji koji se korisniku nameću temeljem različitih algoritama potiču djecu na nezdravu razinu korištenja društvenih mreža. Prema ovom zakonu, djeca će i dalje moći koristiti društvene mreže, ali s tom razlikom da im se neće nametati novi nametnuti sadržaji. Na primjer, i dalje će moći pretraživati određene teme koje ih zanimaju ili se pretplatiti na određene sadržaje, ali neće biti izloženi algoritamski pogonjenim sadržajima. Zakon će također zabraniti društvenim mrežama slanje obavijesti o „zaraznim feedovima“ maloljetnicima od 00:00 do 06:00 sati bez roditeljskog pristanka. Kršenje ovog zakona rezultirat će kaznom od do 5000 dolara. „Nezarazni feedovi“ odnosno „feedovi navedeni kronološkim redoslijedom“ i dalje će biti dopušteni.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.