Scroll Top

VR inovacije u medicini: Pametni tekstili omogućit će zagrljaje na daljinu

VR inovacije

Tim predvođen profesorima Stefanom Seeleckeom i Paulom Motzkijem sa Sveučilišta Saarland predstavio je inovativnu tehnologiju koja bi mogla omogućiti osjećaj dodira u virtualnoj stvarnosti.  Ova tehnologija namijenjena je teško bolesnoj djeci u izolacijskim odjelima, koja mogu koristiti ovaj tekstil kako bi iskusili fizičku blizinu svojih roditelja.

Projekt “Multi-Immerse” nalazi se na središtu inženjerskih znanosti, neurotehnologije, medicine i računalnih znanosti, a članovi istraživačkog tima razvijaju načine za realizaciju multisenzornih virtualnih susreta između pojedinaca.

„Cilj je stvoriti novu tehnologiju koja će omogućiti malim pacijentima da vide, čuju i osjete svoje roditelje i braću i sestre na što realističniji način, kako bi djeca doživjela snažan osjećaj bliske fizičke interakcije, iako su fizički odvojena.“, objasnili su stručnjaci projekta Multi-Immerse.

Napredak tehnologije u virtualnom svijetu

Istraživačka grupa koju vode profesori Stefan Seelecke i Paul Motzki sa Sveučilišta Saarland i ZeMA u Saarbrückenu odgovorna je za taktilnu stranu projekta i za stvaranje tehničkih sustava koji daju realan osjećaj dodira. Inženjeri iz Saarbrückena stručnjaci su za korištenje tankih silikonskih filmova za inovaciju na tekstilima i površinama.

Razvili su filmove debljine samo 50 mikrometara koji se mogu nositi kao druga koža. Kao što je naša koža kontakt tijela s vanjskim svijetom, ovi ultratanki filmovi su kontakt tijela s virtualnim svijetom. Cilj je stvoriti realističan osjećaj dodira iz interakcije među ljudima u virtualnom okruženju.

Kada su ugrađeni u tekstil, ovi filmovi omogućuju djetetu da doživi dodir kada majka ili otac pomaze drugi pametni tekstil negdje drugdje.

“Filmovi, poznati kao dielektrični elastomeri, djeluju i kao senzori — detektirajući taktilni unos mame ili tate — i kao pokretači — koji te pokrete prenose djetetu”, objasnio je profesor Seelecke.

Primjena u medicini

Kada funkcionira kao senzor, film može s vrlo velikom preciznošću prepoznati kako ruka ili prst pritišću ili rastežu film. Ova fizička deformacija uzrokovana roditeljskom rukom zatim se točno reproducira u drugoj tkanini koja je u kontaktu s djetetovom kožom—dajući djetetu realan dojam kao da ga se, na primjer, miluje po ruci.

Spomenuti tim stručnjaka predstavio je ovu tehnologiju na sajmu u Hannoveru, a njen daljnji razvoj svakako će biti vrijedno pratiti.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

 

Powered by A1 Hrvatska.