Scroll Top

Buđenje mladih tijekom noći radi provjeravanja mobitela

mobitel-noc-nasl

U današnje digitalno doba veliki broj ljudi vjerojatno ne može zamisliti dan bez mobitela. On je uglavnom uvijek uz nas, gdje god bili i što god radili. Problem može nastati onda kada korištenje mobitela postane prekomjerno i kada nas stalna želja za provjeravanjem mobitela ometa u obavljanju određenih aktivnosti, na primjer u spavanju,   

Istraživanje neprofitne organizacije Common Sense Media pokazalo je da gotovo 60% mladih ostavlja svoje mobitele blizu sebe tijekom spavanja. Ukoliko je mobitel stalno pored nas, možemo biti u konstantnom iskušenju za  provjeravanjem obavijesti koje dobivamo u noćnim satima. Zapravo, često smo i sami svjedoci toga da kada nam se mobitel zasvijetli ili izazove zvuk obavijesti, imamo tendenciju provjeriti kakva nam je to notifikacija pristigla. Ako to činimo u vrijeme kada pokušavamo zaspati, problem je što često može doći do toga  da ostanemo još neko vrijeme scrollati, iako nam je početna ideja zapravo bila samo pogledati notifikaciju.

Postoji nekoliko mogućih razloga zašto se mladi bude tijekom noći kako bi provjerili svoj mobitel:

  • FOMO (eng. fear of missing out), odnosno strah od propuštanja. FOMO je zapravo fenomen koji predstavlja stalno provjeravanje notifikacija i obavijesti koje osobama dolaze na njihove komunikacijske grupe ili profile radi straha da ne bi propustili određeni događaj.
  • Žele biti u toku s time što njihovi ostali prijatelji rade u tom trenutku i biti informirani.
  • Obavijesti nisu utišane te ih one probude.

Korištenje mobitela prije spavanja (i buđenje radi provjeravanja mobitela) može imati brojne negativne utjecaje na naš san:

  • Korištenje mobitela prije spavanja može nam utjecati na kvalitetu sna, što posljedično može dovesti do slabljenja određenih kognitivnih funkcija poput koncentracije i pamćenja.
  • Plavo svjetlo koje emitiraju ekrani našem mozgu može otežati oslobađanje hormona koji nas čini umornima – melatonina.
  • Nedovoljno sna zbog provjeravanja mobitela može povećati i rizik od pojave depresije i anksioznosti.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko prijedloga za bolji san, što vam može donijeti i bolje svakodnevno funkcioniranje, ali i stavljanje upotrebe mobitela pod kontrolu:

  • Ne koristite mobitel i ostale digitalne tehnologije najmanje 90 minuta prije odlaska u krevet.
  • Ako ostavljate mobitel na punjaču tijekom noći, prikopčajte ga na punjač u drugoj prostoriji kako ne biste bili u iskušenju uzimanja mobitela.
  • Koristite aplikacije pomoću kojih možete pratiti svoje vrijeme provedeno na mobitelu te pratiti napredak u postizanju vremenskog cilja koji si odredite.
  • Svakoga dana postavite podsjetnik za ostavljanje mobitela sa strane (gdje neće privlačiti vašu pažnju) nekoliko sati prije spavanja te posvetite to vrijeme osobnoj higijeni, čitanju knjige ili drugim sličnim aktivnostima.

Važno je shvatiti koliko nam je dobar i kvalitetan san važan za svakodnevno funkcioniranje, te kakve negativne utjecaje  korištenje mobitela za vrijeme spavanja, te posljedično manjak sna ili loša kvaliteta sna mogu imati na nas i naše funkcioniranje.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.