Scroll Top

Opasnosti dijeljenja lokacije

dijeljenje lokacije naslovna

Budući da u današnje vrijeme svi masovno koristimo pametne telefone i svakodnevno ih nosimo sa sobom, važno je znati kako na nas može utjecati dijeljenje lokacije s drugima. Vjerojatno svi barem ponekad upalimo lokaciju na svom pametnom telefonu u različite svrhe. Dijeljenje trenutne lokacije može nam koristiti primjerice da pogledamo vremensku prognozu za lokaciju na kojoj se nalazimo, možemo koristiti Google karte kako bismo došli do mjesta na koje želimo doći, može nam koristiti za pronalaženje mobilnog uređaja u slučaju gubitka ili krađe i slično. Zanimljiv je podatak da 50% korisnika pametnih telefona dozvoli svojim uređajima da prate njihovu lokaciju i koriste lokacijske usluge. Čak i ako niste u tih 50%, sigurno Vam je nekada došla obavijest o tome kako neka od aplikacija traži vašu lokaciju. Gotovo sve aplikacije (ako ih aktivno koristite) u nekom trenutku vam pošalju upit o tome smiju li upotrebljavati informacije o vašoj lokaciji. Taj pojam se naziva geolociranje. Geolociranje je praćenje vaše lokacije od strane društvenih mreža/aplikacija kada na njima objavite neki sadržaj (objavu, tweet, priču, reel i slično). Ono detektira gdje se precizno nalazite, onda kada uključite lokaciju na svom pametnom telefonu. Jedna od primjera aplikacija koje aktivno koriste vašu lokaciju su Facebook i Instagram. Primjerice, objavite da se “osjećate opušteno” dok ste na godišnjem odmoru i objavu ili priču popratite svojom lokacijom. Naravno, u tom trenutku ne razmišljate o tome koliko ste privatan podatak dali vašim prijateljima i pratiteljima. Također, još jedan od primjera je i Snapchat, koji je nešto popularniji kod mlađih generacija. Snapchat u svom sastavu ima kartu na kojoj (ako mu omogućite praćenje vaše lokacije) vašim Snap prijateljima može biti vidljivo gdje se točno nalazite u svakom trenutku. Sve navedeno omogućava i vama nepoznatim ljudima da prate Vaša kretanja, potencijalno uoče neke “stalne rute” i na temelju toga predvide vaša buduća kretanja.

Nesavjesnim dijeljenjem lokacije stvarate određene rizike:

  • Pružate drugima pristup svojim osobnim podatcima (adresa stanovanja, mjesto rada, mjesto provođenja godišnjeg odmora itd.);
  • Pružate mogućnost da vas netko slijedi;
  • Nudite drugima uvid u svoju intimu;
  • Otvoreno pomažete ljudima koji vam mogu potencijalno naštetiti (kroz ucjenu, pljačku, krađu podataka itd.).

Sama činjenica da netko može u bilo kojem trenutku znati gdje se nalazite, samo zato što u torbi ili džepu imate svoj pametni telefon, može biti pomalo zastrašujuća. Stoga je važno znati kako se možete zaštititi. Preporuka je da preciznu lokaciju uključite samo onda kada su vam lokacijske usluge zaista potrebne. Također, možete ograničiti pametnom telefonu korištenje vaše lokacije samo za određene aplikacije/usluge, dok ćete drugim aplikacijama “zabraniti” praćenje. Na nekim uređajima je moguće i prikazivanje osoba koje mogu vidjeti vašu lokaciju (ako vam je već neophodno imati uključene lokacijske usluge). Ipak, najsigurnije je postavljati svoju lokaciju samo onda kada vam je to potrebno i isključiti ju u trenutcima kada ne koristite nikakve usluge na svom pametnom telefonu za koje vam je potrebna lokacija.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.