Scroll Top

Sluša li me mobitel?

naslovna slusa li me mobitel

Zasigurno vam se nekada dogodilo da ste razgovarali o određenoj temi ili proizvodu, te su vam se ta tema ili proizvod počeli prikazivati na oglasima na društvenim mrežama. U takvim situacijama vjerojatno smo si svi barem jedanput postavili pitanje “Sluša li me mobitel?”. Ako se pitate je li slučajnost to što ponekad vidite oglase koji se izravno odnose na razgovor koji ste upravo vodili – nije. Ukoliko posjedujete pametni telefon, gotovo je sigurno da vas on “sluša” u određenoj mjeri. Aplikacije za virtualne asistente poput Siri pružaju odgovore na vaša pitanja, a svaka aplikacija koja ima pristup vašem mikrofonu vas može slušati ukoliko joj to dopustite. Sljedeći put kada kažete “Hey Siri” ili “Hey Google”, znajte da je to vrlo slično kao da ste otvorili prozor preglednika. Ovdje se postavlja pitanje zašto se to događa, odnosno zašto nas mobitel “sluša”?

To se često događa u marketinške svrhe. Google i druge tražilice prate našu povijest pretrage kako bi online oglasi koji nam se prikazuju bili relevantni za naše posebne interese, te se isto tako koriste i naši glasovni podatci. To oglašivačima pomaže da bolje iskoriste sredstva svojih klijenata i da izbjegnu ciljanje nebitnih oglasa.

Važno je znati da mi često dajemo pristanak mobitelu da nas “sluša” u trenutku kada prihvaćamo uvjete i odredbe koje najčešće niti ne pročitamo i samo kliknemo “Prihvaćam”, a tada nas mobitel zapravo potpuno legalno sluša. Važno je spomenuti da nas mobiteli mogu i nelegalno slušati, dakle to su situacije u kojem nas se “sluša” iako nismo dali svoj pristanak za to. To se često događa putem zlonamjernih softvera koji zaraze pametne telefone ili putem špijunskih programa. Zbog toga je dobro ograničiti dozvole koje pružate aplikacijama te čitati uvjete i odredbe novih programa koji traže pristup mikrofonu.

Ukoliko se pitate sluša li vas mobitel u svakom trenutku, to je također istina. Uređaj mora stalno prisluškivati kako bi prepoznao glasovne naredbe za virtualne asistente, no on svakako ne ignorira sve ostalo što govorite. Iako obično ovo nije ništa zlonamjerno, razumljivo je da biste svejedno mogli biti zabrinuti zbog svoje privatnosti. Na primjer, na iPhone uređaju Siri konstantno sluša što govorite kako bi čula kada joj se obratite, a iPhone nasumično izabire dijelove razgovora koje je snimila Siri kako bi utvrdio na koji način mogu poboljšati svoju uslugu.

Kako spriječiti telefon da vas sluša?

To možete učiniti tako da pregledate dozvole mikrofona dodijeljene različitim aplikacijama i onemogućite virtualne asistente. Virtualne asistente onemogućujete na sljedeće načine:
Na iPhone uređaju to radite na sljedeći način: Otvorite postavke, kliknete na Siri i pretraživanje, zatim isključite sljedeće opcije – Slušaj “Hey Siri”, Pritisnite bočni gumb za Siri i Dopusti Siri kada je uređaj zaključan. Kada vam se pojavi skočni prozor, kliknete na Isključi Siri.
Na Android uređaju to radite tako da također odete u postavke, zatim kliknete na Google – Račun i usluge, Pretraga, pomoćnik i glas – Glas. Zatim izaberete Podudaranje glasa i isključite opciju “Hey Google”.

Za isključivanje pristupa mikrofonu za određene aplikacije odete na Postavke, otvorite određenu aplikaciju i kliknete na opciju isključivanja mikrofona.

Ovdje su i savjeti za zaštitu privatnosti na pametnim telefonima:

  • Pregledajte dozvole aplikacija kako biste utvrdili trebaju li uistinu pristup mikrofonu, pa tako i vašim razgovorima.;
  • Preuzimajte aplikacije iz službenih trgovina.;
  • Izbrišite povijest glasovnih zahtjeva na Google asistentu kako vaši potencijalno osjetljivi podatci ne bi bili ugroženi.;
  • Koristite VPN kako biste zaštitili svoju privatnost.

Imate dodatnih pitanja o ovoj temi? Stručnjaci Centra za sigurniji Internet vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice na besplatnoj i anonimnoj liniji Centra dostupnoj na broju 0800 606 606, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Powered by A1 Hrvatska.