Scroll Top

iOS 17: Što roditelji trebaju znati?

naslovna-2

U rujnu 2023. godine stiglo je novo iOS ažuriranje za sve korisnike Apple uređaja! Iako iOS 17 donosi mnogo zabavnih značajki za roditelje i djecu, postoje aspekti o kojima roditelji trebaju voditi računa o kojima vam pišemo u nastavku.

  1. Trenutno dijeljenje lokacije unutar poruke.

Ova opcija možda može biti korisna ako se vaše dijete dopisuje s vama ili s prijateljem, no isto tako može izazvati zabrinutost ako šalje poruke nekome koga ne poznajete. Većina aplikacija i platformi društvenih mreža ima opciju da kontrolirate tko može vidjeti vašu lokaciju, stoga je važno pripaziti da ne dijelite lokaciju sa javnosti nego samo s osobama koje znate. Nemojte dijeliti lokaciju ukoliko niste kod kuće, pogotovo ako ste sami. Kako bi bili još oprezniji, ograničite korištenje lokacijskih podataka u postavkama mobilnog uređaja. Educirajte svoju obitelj i prijatelje o potencijalnim rizicima dijeljenja lokacije.

  • Video glasovne poruke na FaceTimeu.

Apple je stvorio svoju verziju video poruka putem FaceTime video voicemaila. Ako osoba koju kontaktirate ne može odmah odgovoriti, možete joj ostaviti poruku koju ona kasnije može pregledati i spremiti u svoju galeriju. Ovdje je izuzetno važno pripaziti kakve video–glasovne poruke šaljete jer ih osoba može spremiti ali i nesavjesno dijeliti s drugima bez vašeg znanja.

  • Zamjena brojeva putem AirDrop-a.

Novo ažuriranje donosi i promjene vezano za dijeljenje brojeva mobitela. Sada možete približiti svoj iPhone drugom uređaju ili Apple Watchu putem NameDropa. Brza razmjena kontaktnih informacija s nepoznatim osobama može biti zabrinjavajuća. Važno je znati da možete podesiti koji se podaci o kontaktu dijele između dva uređaja te je potrebno pripaziti koje podatke dijelimo i sa kime ih dijelimo.

  • Poboljšano privatno pregledavanje.

Opcija privatnog pregledavanja sada zaključava privatne prozore kada ih ne koristite, blokira tragače i uklanja praćenje URL-ova. Djeca mogu zaključavati privatne prozore svojim licem ili lozinkom, ali to nosi i potencijalne rizike. Djeca tako mogu još lakše sakriti sadržaje koje pregledavaju, stoga roditelji trebaju biti na dodatnome oprezu.

Zanima vas kako raditi na temama sigurnosti na internetu s djecom?

Na sljedećem linku možete pronaći savjete za sigurno korištenje interneta.

Vrlo je korisno izraditi obiteljski ugovor koji predstavlja odličan način za započinjanje razgovora u obitelji o sigurnom i odgovornom korištenju interneta te postavljanje jasnih očekivanja i granica. Više o obiteljskom ugovoru možete pronaći na sljedećem linku.

Koristan alat za vašu obitelj može biti i Family Link, apliakcija roditeljske kontrole uz pomoć koje odlučujete što je najbolje za vašu obitelj. Alati su vrlo jednostavni za korištenje i omogućuju vam da vidite kako vaše dijete provodi vrijeme na svom uređaju, upravljate postavkama privatnosti i slično.

Powered by A1 Hrvatska.