Scroll Top

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2023. godine

2

Početkom veljače, točnije 7. veljače 2023. godine Centar za sigurniji Internet je u suradnji s A1 Hrvatska u OŠ Središće u Zagrebu održao deveti Dan sigurnijeg interneta u Hrvatskoj, odnosno dvadeseti Dan sigurnijeg interneta u svijetu!

Dan sigurnijeg interneta proveli smo uz razne aktivnosti za sve uzraste u kojima je za sada sudjelovalo više od 56 000 sudionika. Glavni dio programa započeli smo s panel raspravom na kojoj su panelisti bili:

  • Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu
  • Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM)
  • Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije, Ministarstvo unutarnjih poslova
  • Tjaša Juraković Antolić, stručni suradnik pedagog Osnovne škole Središće
  • Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i profesor geologije

 

Nakon panel rasprave uslijedio je stručni skup pod nazivom ‘’Koja je cijena jednog LAJKA?” s izlagačima:

  • prof. dr. sc. Linda Rajhvajn Bulat, Pravni fakultet Zagreb, Studijski centar socijalnog rada
  • prof. dr. sc. Lucija Vejmelka, Pravni fakultet Zagreb, Studijski centar socijalnog rada
  • Zlatan Morić, voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost, Visoko učilište Algebra
  • Marina Dimić Vugec, Voditeljica Službe za podizanje svijesti i savjetovanje o sigurnosnim politikama
    Odjel za Nacionalni CERT, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET

 

Osim glavnog dijela programa, održali smo i popratne aktivnosti. Radionicu za učenike 1. – 4. razreda uz temu “Online igre – Kakvu igru igramo s posebnim gostom influencerom Lavvekom održala je naša psihologinja Martina Nikolić. Radionicu za učenike 5.-8. razreda uz temu “Online izazovi – Koliko je tanka granica između zabave i opasnosti?” uz influencera Ribafisha održala je naša psihologinja Marijana Hinek. Prijenos obje radionice možete pogledati na linku, a u opisu linka se nalazi i materijal za provedbu radionica. Ideja nam je da i vi, korištenjem tih materijala, imate sve potrebnu za provedbu ovih radionica.

Ove smo godine po prvi put dodijelili priznanja za odgovorno korištenje interneta i to u četiri kategorije:

  • Lajk za odgovornost – OŠ Središće
  • Lajk za odgovorno izvještavanje – Marija Lovrenc
  • Lajk za digitalno odgovornog roditelja – Marko Tolja
  • Lajk za promicanje odgovornosti na internetu – Domagoj Jakopović Ribafish

Priznanje u posebnoj kategoriji ‘’Lajk za odgovorno poslovanje’’ dobio je A1 Hrvatska.

Tijekom cijelog dana sudionici su mogli rješavati online kviz o sigurnosti na internetu i tako dobiti vrijedne nagrade. Povodom Dana sigurnijeg interneta objavljen je i podcast za roditelje s roditeljem – javnom osobom, Markom Toljom dobitnikom LAJKA za očuvanje privatnosti djeteta. Podcast je za pregled dostupan na linku.

Na ovogodišnjem Danu sigurnijeg interneta zaprimili smo prijave više od 1308 sudionika na za provedbu radionica s djecom i mladima te 1319 sudionika zainteresiranih za sudjelovanje na stručnom skupu.

Iznimno nas veseli da smo nakon malog vremenskog odmaka prikupili evaluacijske obrasce za radionice provedene s više od 12670 djece i mladih diljem Hrvatske (provedene su iz sve 4 kategorije – vrtići, 1.-4. OŠ, 5.-8. OŠ i SŠ)! Zahvaljujemo svima koji su koristili pripremljene materijale! Povratne informacije stručnjaka koji su proveli radionice su odlične i to nam je dodatna motivacija za nastavak rada na temi sigurnosti na internetu.

Online kviz za djecu i mlade riješen je više od 52 000 puta. Dobitnici nagrada objavljeni su na linku.

Na panelu Dana sigurnijeg interneta unaprijedili smo bakino pravilo: Miran Gosta, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) obavijestio nas je kako se bakino pravilo više ne odnosi na sjedenje na hladnom betonu. Od sada vrijedi pravilo: ‘’Na internet nemoj postaviti ništa za što ne želiš da ti vidi baka!”

Ukoliko ste propustili program uživo Dana sigurnijeg interneta, svi prijenosi dostupni su na youtube kanalu Centra za sigurniji Internet – https://www.youtube.com/@centarzasigurnijiinternet3001/streams.

 

Podsjećamo, sve materijale izrađene povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interenta možete pronaći na https://www.dansigurnijeginterneta.org/ !

Zainteresirani ste za održavanjem radionica na temu sigurnosti na internetu u organizaciji stručnjaka Centra za sigurniji Internet?

Obratite nam se na info@csi.hr s upitom!

 

Hvala vam što s nama činite Internet sigurnijim mjestom za svu djecu i mlade!