Scroll Top

Huggy Wuggy – je li ovo stvarno primjereno za djecu?

huggywuggy

Primijetili smo kako je zadnjih tjedana među djecom i medijima posebno aktualna igračka Huggy Wuggy. On je krznato plavo biće s velikim ustima i oštrim zubima te iznimno dugačkim rukama. Huggy Wuggy baloni s helijem, plišanci, igrica – već su privukli pažnju velikog broja djece. O čemu je zapravo riječ?

Navedeni lik je kreirao 1984. godine Playtime Co., a na našem prostoru je postala aktualna jer se navedeni lik (u nešto drugačijem izdanju od izvornog) pojavljuje u igrici Poppy Platime kontroverznog tvorca MOB Games (ranije su optuženi seksualizaciju drugog lika), nastaloj 2021. godine.

Iako je Huggy Wuggy navodno kreiran kako bi pružio utjehu djecu pružajući zagrljaje svima, stručnjaci su zabrinuti oko primjerenosti lika i igrice djeci mlađeg uzrasta, posebno zbog neprimjerenosti sadržaja pjesmice koja prati ovaj lik (u kojoj se spominje da će zubi djecu ostaviti krvavom, da ga trebaju grliti dok ne umru…).

Napominjemo kako je igra Poppy Playtime označena oznakom PEGI12 znači da sadržaj nije primjeren za djecu mlađu od 12 godina. Igra je puzzle game – potrebno je pokrenuti tvornicu igračaka kroz paljenje strojeva u tvornici kombinacijom prelazaka i produžavanja skele kroz koju se krećete kao lik u igri kojemu se vide samo ruke, a one imaju sposobnost izduživanja. Kada se tvornica pokrene i uspijete proizvesti igračku te ju staviti na za to predviđeno mjesto, iznenada se pojavljuje Huggy Wuggy koji vas pokušava uhvatiti i pri susretu s njim gubite život.

S obzirom na to da je igra Poppy Playtime dostupna uz plaćanje, ona možda i nije toliko raširena među djecom, ali smo svjedoci toga da je igračaka i ostalih sadržaja s navedenim likom sve više. Također, svjesni smo da djeca svih dobi gledaju Youtube videa u kojima se pojavljuje ovaj lik i igra navedena igrica. Preporučujemo roditeljima da razgovaraju sa svojom djecom o svim sadržajima koje konzumiraju putem medija jer je pitanje kvalitete sadržaja koje konzumiraju i važnije od toga koliko vremena provode pred ekranima.

Napominjemo roditeljima kako rješenje nije zabraniti neprimjerene sadržaje i igračke bez razgovora s djecom. Objasnite im zašto neki sadržaj smatrate neprimjerenim i provjerite zašto je djetetu baš ta igračka ili igra zanimljiva, koje su njegove misli i osjećaji oko njih.

U slučaju da imate neka pitanja o navedenoj igri i zabrinuti ste zbog njenog utjecaja na vaše dijete ili dijete koje poznajete, naši stručnjaci su dostupni na besplatnom i anonimnoj liniji 0800 606 606, svakog radnog dana u periodu 8-20h.