Loading...

Snapchat sigurnost?!

Kako ostati siguran na Snapchatu? :)

Snapchat je zabavna i zarazna aplikacija koja pruža odličan način da ostanete u kontaktu sa svojim prijateljima! Budući da slike i videozapisi koje pošaljete mogu biti pregledani samo jednom, lako je postati bezbrižan. Međutim, ako držite nekoliko stvari na umu, lako je sa Snapchatom ostati siguran i još se i dobro zabaviti.

SNAPCHAT SIGURNOST: Slike se zaista brišu?

Lažni osjećaj sigurnosti dolazi kada mladi misle kako su njihove slike automatski izbrisane. Nažalost, pojedinci su naučili kako spremiti snimke zaslona putem samog mobilnog telefona ili snimajući fotografiju drugim telefonom, uz spremanje snimaka zaslona slika, čime se zapravo slike spremaju od brisanja. Također je uobičajeno da pojedinci uzmu snimke zaslona i objavljuju ih na web mjestima društvenih medija. Postoje i programi koji pojedincima omogućuju oporavak izbrisanih datoteka s njihovih mobilnih telefona, poput alata koji računalni tehničari koriste za oporavak podataka koji su naizgled izbrisani s računala.


SAMO PRIPREMJERENE FOTOGRAFIJE!


Imajte na umu da korisnici mogu snimiti snimke zaslona bilo kojeg Snap-a kojeg pošaljete i zauvijek ih spremiti na njihov uređaj. Također, imajte na umu da nikad ne znate tko će vaš prijatelj biti s kada otvarate vašeg Snapchat račun, stoga nemojte slati privatne podatke!

SNAPCHAT SIGURNOST: SAMO ZA VAŠE PRIJATELJE
Jedan od najvažnijih savjeta upotrebe ove aplikacije jest osigurati ograničavanje slika svojim prijateljima i ljudima kojima možete vjerovati. Međutim, važno je razumjeti da prijateljstva mladih nisu uvijek ono kako možda izgledaju na prvi pogled. Kada dopustite ljudima koji nisu vaši prijatelji da vam mogu slati slike ili primaju one koje vi šaljete, ipak ste izloženi riziku za primanje slika koje vas mogu dovesti u nevolje. Najsigurnije je ograničiti upotrebu ove aplikacije najbližim prijateljima.
 

UPRAVLJUČITE POSTAVKE PRIVATNOSTI TAKO DA VAM SNAPOVE MOGU SLATI SAMO PRIJATELJI!

SNAPCHAT SIGURNOST: RAZMISLITE O SVOJOJ BUDUĆNOSTI

U budućnosti, fakulteti i poslodavci mogu pogledati više informacija na internetu pri odabiru kandidata koji će prihvatiti. Ako slike koje želite poslati putem Snapchat-a su one koje bi bile neugodne za buduće poslodavce ili odgajatelje ili osjećate da će utjecati na njihove odluke o vama, nemojte ih slati. Čuvanje slika često će zaštititi vašu budućnost.

NEMOJTE KORISTITI APLIKACIJE OD TREĆE STRANE!

Ovo je najvažnije pravilo. Kada upotrebljavate druge aplikacije osim Snapchata, riskiraš da će vaše fotografije biti ugrožene.

Snapchat ima malu povijest kada je u pitanju osiguranje podataka korisnika. Tijekom 2013. godine pristupili su telefonskim brojevima korisnika Shapchata putem svoje aplikacije, s 4,6 milijuna korisničkih imena i brojeva koji su pukli na mreži. 


Sada postoji 13 GB baza podataka Snapchat fotografija koje su korisnici pomislili da su izbrisani, a pušteni su od hakera koji su godinama prikupljali datoteke. 


Snapchat datoteke objavljene su putem lažne web stranice koja je instalirala zlonamjerni softver na računala koja pokušavaju preuzeti slike. 

Stoga pamet u glavu a ako si se našao u nezgodnoj situaciji uvijek nam se možeš obratiti na 0800 606 606.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr