Loading...

Savjeti za roditelje - Kako postaviti sigurnosne postavke za YouTube?

Kako funkcioniraju postavke sigurnosti na YouTube platformi?

Na YouTube-u postoji mnogo sjajnih, zabavnih i obrazovnih sadržaja, ali postoje i mnogi neprikladni video sadržaji za djecu i mlade. Često na predavanjima za roditelje možemo čuti da su zabrinuti zbog sadržaja koje njihova djeca posjećuju na YouTubeu i zbog neprimjerenih ili uznemirujućih scena i sadržaja u pojedinim verzijama omiljenog crtića njihovog djeteta.

Problem nastaje kada naizgled dobro poznati crtić uključuje ubačene, uznemirujuće sadržaje neprimjerene za djecu. BBC Trending je pronašao stotine sličnih videozapisa dječjih crtića s neprimjerenim temama.

YouTube je objavio obustavu takvog sadržaja uvođenjem ograničenja prikaza video sadržaja ovisno o dobi, kao i na stvaranje videozapisa koji ne ispunjavaju uvjete, vodeći se idejom da će to smanjiti motivaciju za njihovo stvaranje.

Video sadržaje s ograničenjem dobi ne mogu vidjeti korisnici koji nisu prijavljeni ili osobe koje su ušle u dobnu skupinu ispod 18 na web-lokaciji i aplikaciji. Što je još važnije, oni se također ne prikazuju na usluzi YouTube Kids, koja je zasebna aplikacija namijenjena roditeljima koji žele dopustiti svojoj djeci do 13 godina da koriste aplikaciju bez nadzora.

Međutim, unatoč navedenim rješenjima od strane YouTube-a, pojedina istraživanja sadržaja na YouTube Kids govore da je i dalje pronađeno nekoliko neprikladnih videozapisa na YouTubeu za djecu i da ono samo po sebi nije dovoljna zaštita.

 

Što roditelji mogu napraviti?

Nadzor je jedan od najbitnijih i ključnih faktora u osiguravanju sigurnog surfanja vašeg djeteta na internetu, a gledanje crtića i video zapisa zajedno je odlično kako bi se osiguralo da sadržaj koji djeca i mladi gledaju je prikladan i primjeren - ukoliko zajedničko gledanje videa na YouTube-u možda i nije uvijek moguće, ovdje je još nekoliko stvari koje treba razmotriti.

YouTube Ograničen način rada

Ovaj već prethodno spomenuti način rada je prvenstveno namijenjen filtriranju sadržaja koji je možda neprikladan. Ograničeni način rada može biti omogućen na web stranici i na aplikaciji. Pokreće se odabirom opcije "Uključi", što znači da ga korisnici moraju uključiti i omogućiti, u izborniku koji se otvora na stranici pritiskom na okomite tri točkice u desnom kutu stranice, odnosno pod postavkama aplikacije, klikom na 'Općenito'. Kao što je i navedeno u samom opisu opcije – ograničeni način rada može vam pomoći da sakrijete videozapise sa sadržajem koji je možda namijenjen isključivo za odrasle, no nijedan filter nije 100% precizan ali bi trebao pomoći da se većina takvog sadržaja izbjegne.

Da biste omogućili ograničeni način rada na usluzi YouTube, slijedite korake u nastavku:

1: Pronađite ikonu računa u gornjem desnom kutu na web mjestu ili aplikaciji usluge YouTube.

2: Na dnu opcija kliknite na Ograničeni način rada ('Restricted mode')

Kada ograničite način rada na recimo tabletu, ne zaboravite također omogućiti ograničeni način rada i na ostalim uređajima koji imaju pristup internetu i koje dijete koristi za pregledavanje videa: iPhoneu, iPadu, iPod Touchu, kao i aplikaciji YouTube. Ograničeni način rada funkcionira na razini preglednika, pa ako ga odlučite upotrijebiti, morat ćete ga uključiti unutar svakog preglednika koji je instaliran na vašem uređaju. Također možete zaključati postavke usluge YouTube klikom na "Zaključaj način ograničavanja" u ovom pregledniku kada je omogućen način ograničavanja

Prijava neprimjerenog sadržaja

Važno je znati i kako upotrebljavati alate za izvještavanje o usluzi YouTube i kako označiti svaki sadržaj koji smatrate neprikladnim ili neprimjerenim. Zaposlenici YouTube-a pregledavaju prijave video sadržaja 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Video na YouTube-u se može prijaviti u bilo kojem trenutku, a osoblje usluge YouTube će ga pregledati i ukloniti ga ili ograničiti njegov prikaz. Da biste prijavili videozapis, slijedite ove korake:

1. Prijavite se na YouTube.

2. Ispod videozapisa koji želite prijaviti kliknite u desnom kutu na Više (tri vodoravne točke).

3. Na padajućem izborniku odaberite Prijavi (Report).

4. Odaberite odgovor koji najbolje odgovara razlogu zbog čega je potrebno videozapis ukloniti/ograničiti.

Navedite sve dodatne pojedinosti koje mogu pomoći preglednom timu da donese svoju odluku, uključujući vremenske oznake ili opise povrede.

 

Aplikacija YouTube Kids

YouTube Kids besplatna je aplikacija dostupna za Android i iOS uređaje namijenjene djeci. Jedna od glavnih prednosti s YouTube Kids aplikacijom jest ta da nudi bolje roditeljske kontrole u usporedbi s  običnom YouTubeom aplikacijom. YouTube Kids za sada je dostupan samo u aplikaciji na telefonu.

 

Mogu li vidjeti svoju povijest djeteta na YouTubeu?

Ukoliko imate prijavljeni YouTube račun, poput onog na drugim društvenim mrežama, možete pregledati povijest pregleda videa i klikova po vašem računu klikom na Povijest u izborniku na web stranici s lijeve strane. Ukoliko su se sadržaji pregledavali na drugom računu ili neprijavljeno, tada nije moguće pregledati povijest osim ukoliko je preko web stranice na računalu ili mobitelu, gdje se onda povijest može pogledati u Povijesti preglednika (Google Chrome, Mozzila, Opera, Internet Explorer...)

Mnoga djeca mogu sate provesti na YouTube-u. Važno je da roditelji budu svjesni količine vremena koje bi njihova djeca trebala trošiti gledajući video sadržaje s YouTube-a i postaviti odgovarajuće granice pomoću zaslona uređaja, koristeći na primjer alat za upravljanje vremenom zaslona.

Sustavi filtriranja sadržaja poput onog koji YouTube koristi mogu pomoći u rješavanju neprikladnih ili neprikladnih sadržaja, ali nisu savršeni niti se trebaju koristiti kao zamjena za redovite razgovore i sudjelovanje u digitalnom životu vašeg djeteta. Budite informirani "digitalni roditelj" kako biste bili u tijeku s razvojem i korištenjem onoga što čitate, te informacije koristite kao priliku za početak redovitog razgovora o sigurnosti na internetu.

Pomozite djeci da razviju strategije za rješavanje neželjenih i neprikladnih sadržaja kako bi ih sami zabilježili i prijavili ih te im dali na znanje da mogu razgovarati s vama o svemu što ih uznemiruje na mreži/internetu. Imajte na umu da je malo vjerojatno da će jedan alat za roditeljski nadzor učiniti upravo ono što  je vama potrebno. Uvijek možete istražiti koje su sve nove vrste alata za roditeljski nadzor dostupne  za vaš preglednik ili aplikaciju koju koristite kako biste pronašli rješenja koja najbolje odgovaraju potrebama vas i vaše obitelji.

 

Izvor: How YouTube Safety Settings Work https://www.waynedenner.com/blog/how-youtube-safety-settings-work/  

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr