Loading...

Pokrenuta kampanja #recinama 0800 606 606

#recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno!, naziv je kampanje za podizanje svijesti o besplatnom i anonimnom telefonu u slučaju nasilja na internetu, koju provodi Centar za sigurniji Internet (2015-HR-IA- 0013) s partnerima, a cilj kampanje je podići razinu svijesti građana o nasilju među mladima te educirati djecu, mlade i roditelje o uslugama telefona za pomoć i podršku i načinima prijave neprihvatljivog sadržaja.

Plakat 1.

13.09.2017, Osijek – U istraživanju koje je 2015. godine proveo Filozofski fakultet u Osijeku u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, navodi se da radnim danima djeca i mladi na internetu provode u prosjeku oko 5 sati, a vikendom 6 sati te najčešće pristupaju internetu preko mobilnih telefona (84 %). Također je otkriveno nedovoljno pouzdanje djece u roditelje i učitelje u slučaju nasilja na internetu te su se djeca prije o svojim online problemima više obraćali prijateljima nego roditeljima.

Kampanja #recinama 0800 606 606 će trajati slijedećih dva mjeseca u cilju povećanja vidljivosti usluge besplatnog telefona za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu no usluge besplatnog telefona ostaju aktivne svakog radnog dana od 08:00 do 20:00 sati i nakon završetka kampanje.

Savjetodavna linija Centra za sigurniji Internet dostupna je na razini cijele Hrvatske, a savjete i pomoć pružaju stručni suradnici – psiholozi. Stručni suradnici Savjetodavne linije obučeni su primjenjivati visoke standarde u radu prilikom primanja poziva.

Kako izgleda jedan razgovor s djetetom objasnila nam je mag. psych. Lidija Štelcer koordinatorica Helpline linije Centra za sigurniji Internet:

„Kada razgovaramo s djetetom uvijek prilagodimo način govora njihovim sposobnostima, mogućnostima, obrazovnom stupnju, zrelosti i dobi. Kada razgovaramo s uznemirenom djecom i roditeljima, uvijek ostajemo smireni i strpljivi. Nerijetko pozivatelji mogu biti u panici, mogu čak i vikati, a ponekad odbijaju surađivati ili su ljuti. Zato smo mi tu da im pružimo pomoć i podršku.“

Usluge koje se pružaju u okviru Savjetodavne linije Centra za sigurniji Internet su: emocionalna podrška, psihosocijalna podrška i informativna podrška koje su dostupne djeci, mladima, roditeljima, nastavnicima i stručnim djelatnicima. Savjetodavna linija pruža stručnu pomoć i podršku za sva pitanja vezano uz sigurno korištenje interneta i zaštitu djece i mladih na internetu.

Koji su znakovi izloženosti nasilju putem interneta? Žrtve vršnjačkog nasilja putem interneta najčešće imaju slijedeće simptome:

  • Prestanak korištenja tehnoloških uređaja,
  •  Izbjegavanje uobičajenih aktivnosti, škole, prijatelja i grupnih okupljanja
  •  Nagle promjene raspoloženja
  •  Povučenost te izbjegavanje razgovora o svojim aktivnostima na internetu i društvenim mrežama
  •  Nesanica i gubitak apetita

Među ostalim aktivnostima, tijekom trajanja kampanje na stranicama Centra za sigurniji Internet www.csi.hr moći će se pročitati edukativni stručni članci na tematike Internet ovisnosti, digitalnog roditeljstva, vršnjačkog nasilja putem interneta te funkcioniranja same Helpline linije te će također kampanja biti aktivna i na društvenim mrežama.

Plakat 2.

S obzirom na veliku količinu informacija, mogućnosti i opasnosti koje sa sobom nosi internet, nemoguće je odjednom odgovoriti na sva pitanja i nedoumice koje se mogu pojaviti. Upravo zbog toga postoji telefonska linija 0800 606 606 na kojoj su stručnjaci s bogatim iskustvom u radu s djecom i mladima uvijek spremni ponuditi pomoć i podršku. #recinama 0800 606 606.

 

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu - neprofitna je organizacija osnovana 2006. god. U Osijeku po uzoru na slične organizacije u svijetu. Motiv za osnivanjem Centra osnivači su pronašli u realnom stanju nedovoljne zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i distribuciji tog materijala putem interneta, ali i drugih oblika zanemarivanja i zlostavljanja kao i fenomena nestale djece. Građanski aktivizam urodio je entuzijastičnim timom stručnjaka koji su proveli i provodit će mnogobrojne projekte u svrhu zaštite djece i njihovih prava. Za više informacija posjetite http://www.cnzd.org ili www.csi.hr

Za više informacija kontaktirajte: Boris Radanović, koordinator za podršku i informiranje, boris@cnzd.org, +385 95 606 606 0.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr