Loading...

Što je računalni virus?

Zbog nedavnih a i zapravo sveprisutnih upita na naš Centar o računalnim virusima donosimo vam drugi članak na temu računalnih virusa i kako se od njih zaštititi. Jedina prava zaštita je edukacija stoga se nadamo da ćete pročitati cijeli članak i podijeliti ga s prijateljima!

Što je računalni virus?

Računalni virus je računalni program koji svojom reprodukcijom može zaraziti računala na način da bez dopuštenja ili znanja samog korisnika računala kopira samog sebe u datotečni sustav ili memoriju ciljanog računalnog sustava.

 Izraz "virus" često se povezuje i s malicioznim programima poput adware-a (program za oglašavanje) i spyware-a (program za prikupljanje podataka), koji nemaju sposobnost reprodukcije kao virus. Virusi se najčešće šire s jednog računala na drugo u obliku izvršnog zlonamjernog koda putem Interneta, privitaka u e-mail porukama ili medija poput eksternog hard diska, CD, DVD ili USB diska. Povećana je mogućnost širenja virusa u slučaju da se datoteke zaražene virusom nalaze na poslužitelju, kojem imaju pristup više korisnika. - Nacionalni CERT

Računalni virus, slično virusu gripe, dizajniran je da se širi od domaćina do domaćina i ima sposobnost repliciranja. Slično tome, na isti način na koji se virusi ne mogu reproducirati bez stanice domaćina, računalni virusi se ne mogu reproducirati i širiti bez programiranja poput datoteke ili dokumenta.

U tehničkom smislu, računalni virus je vrsta zlonamjernog koda ili programa napisan da mijenja način rada računala i koji je dizajniran za širenje s jednog računala na drugo. Virus djeluje umetanjem ili povezivanjem na legitiman program ili dokument koji podržava makronaredbe kako bi izvršio svoj kod. U tom procesu virus ima potencijal da uzrokuje neočekivane ili štetne učinke, poput oštećenja softvera sustava oštećenjem ili uništavanjem podataka. 

Kako napada računalni virus?

Nakon što se virus uspješno priključio na neki program, datoteku ili dokument, virus će ostati uspavan dok okolnosti ne uzrokuju da računalo ili uređaj izvrše kôd. Kako bi virus inficirao vaše računalo, morate pokrenuti zaraženi program, koji zauzvrat uzrokuje izvršavanje virusnog koda. To znači da virus može ostati neaktivan na vašem računalu, bez prikazivanja glavnih znakova ili simptoma. Međutim, kada virus zarazi vaše računalo, virus može zaraziti druga računala na istoj mreži. Krađa lozinke ili podataka, bilježenje pritisaka na tipke, oštećenje datoteka, spamiranje vaših kontakata e-pošte, pa čak i preuzimanje računala samo su neke od razornih i iritantnih stvari koje virus može učiniti.

Što je trojanski konj?

U IT svijetu, trojanski konj se koristi za ulaz u računalo žrtve neotkriven, dodjeljujući napadaču neograničen pristup podacima pohranjenim na tom računalu i nanoseći veliku štetu žrtvi. Trojanski konj može biti skriven program koji se pokreće na vašem računalu bez vašeg znanja ili se može "zamotati" u legitimni program, što znači da ovaj program može imati skrivene funkcije koje niste svjesni.

Problemi s web preglednikom?

Ako vidite neke od ovih problema s vašim preglednikom, na računalu možda imate instaliran neželjeni softver ili zlonamjerni softver:

 • Skočni oglasi neće nestati.
 • Vaša početna stranica ili tražilica se mijenjaju ili više nisu postavljena na Google.
 • Neželjena proširenja preglednika ili alatne trake se vraćaju.
 • Uvijek se preusmjeravate na nepoznate web stranice.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti da biste se oslobodili od neželjenih programa. Ubuduće izbjegavajte zlonamjerni softver pažljivim preuzimanjem datoteka ili posjetom web-lokacija za koje znate da su sigurne.

1. korak: uklonite neželjene programe iz Chromea (samo za Windows)
Ako koristite računalo sa sustavom Windows, Chromeov alat za čišćenje pretražuje vaše računalo za sumnjive programe i nudi ih za uklanjanje.

Na svom Windows računalu posjetite web mjesto Chrome Cleanup Tool.

 • Kliknite Preuzmi sada.
 • Pročitajte uvjete pružanja usluge i kliknite Prihvati i preuzmi.
 • Kada se datoteka preuzme, vidjet ćete ga na dnu. Kliknite naziv datoteke (chrome_cleanup_tool.exe).
 • Windows će vas pitati želite li pokrenuti datoteku. Kliknite Pokreni.
 • Chromeov alat za čišćenje skenirat će vaše računalo. Vidjet ćete popis pronađenih zlonamjernog softvera.
 • Kliknite Ukloni sumnjive programe.
 • Chrome će otvoriti novu karticu i zatražiti da ponovo postavite svoje postavke. Kliknite Ponovno postavljanje.

Za druge preglednike nam se obratite na našu službenu Facebook stranicu.

Vaše računalo pa tako i vaš mobilni uređaj (koji se također može zaraziti virusom) su nažalost meta brojnih ljudi kojima je cilj doći do pristupa vašem računalu. Ukoliko uočite nepravilan rad računala, neželjene radnje koje vi niste pokrenuli, svakako savjetujemo pregled računala u ovlaštenom servisu, ažuriranje antivirus programa kao i verzije operativnog sustava te svakako i obavezno edukacija svih korisnika tog računala kako bi se umanjila mogućnost ponovnog propusta i zaraze virusom.

Ako vas zanima više informacija o posebnoj vrsti Cryptolocker pročitajte naš drugi članak!

A kako se moje računalo zarazilo virusom?

Nažalost postoje brojne mogućnosti kako je došlo do zaraze ili oštećenja računala putem virusa, trojanaca ili bilo kojeg od zlonamjernih programa. Ovo su samo od nekih načina na koje možete zaraziti svoje računalo:

 • Odabiranje nepouzdanih reklama (banera) na web stranicama;
 • Posjećivanje nepouzdanih web stranica;
 • Ostavljanje podataka na phishing stranicama (stranice za prikupljanje osobnih podataka te podataka za pristup društvenim mrežama);
 • Preuzimanje ilegalnog softwarea (torrenti);
 • Preuzimanje fotografija, video, audio sadržaja te računalnih igara sa neverificiranih stranica;
 • Odabiranje preuzimanja privitaka iz email-a od poznatih ili nepoznatih pošiljatelja;
 • Preuzimanje programa ili softwarea sa nepouzdanim izvorima (promjena naslovne stranice u preglednike, dodatne tipke na ekranu, novi prečaci za aplikacije itd.);
 • Otvaranje linkova iz poruka na društvenih mreža koje imaju za cilj preuzeti određenu datoteku;
 • Otvaranje mobilnih poruka koje sadrže poveznice ili linkove na web sadržaj
 • Umetanje nepouzdanih uređaja za pohranu podataka (USB, CD, DVD, hard disk - najčešće nakon posjeta javno pristupanim računalima poput fotokopiraone ili računala dostupnih široj javnosti)

Zapamtite savjet koji zlata vrijedi: dvaput razmisli, jednom klikni! Također isti savjet vrijedi i za preuzimanje datoteka, fotografija čak i od poznatih pošiljatelja putem društvenih mreža, emaila ili bilo gdje na internetu. Nažalost postoje brojni virusi, trojanski konji, malware, spyware te svakim danom se otkrivaju nove inačice zlonamjernih programa. Najbolja zaštita nas korisnika je oprez na internetu i pažljivo preuzimanje datoteka.

Ukoliko vam je potreban savjet ili pomoć oko nekog problema na internetu uvijek nam se možete obratiti na besplatan anoniman telefonski broj 0800 606 606.

 

 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr