Loading...

Press konferencija

Zagreb, 09.11.2017. - U novoopremljenim prostorijama Centra za sigurniji internet u ulici Andrije Hebranga 18, danas su predstavljene aktivnosti koje se provode u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europske unije, „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ (2015-HR-IA-0013). Radionice koje se provode kroz projekt, počinju u prosincu, a osnovnoškolcima, ali i osobama treće životne dobi.

Besplatne radionice u zagrebačkom centru za sigurniji internet

Zagrebački Centar za sigurniji Internet, koji je otvoren u sklopu projekta kojeg koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, mjesto je na kojem će se tijekom prosinca i zimskih praznika održati niz besplatnih radionica. Program edukativnih radionica koje će kao volonteri provoditi Vipnetovi zaposlenici i stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu počinje 4. prosinca i to svakog drugog ponedjeljka od 15:30 do 17:30 sati s edukacijama digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi. Polaznici će se upoznati s korištenjem elektroničke pošte, kako prepoznati neželjenu poštu (spam), kako baratati osnovnim alatima u Microsoft Office programskom paketu, kako koristiti Skype, i s nizom drugih korisnih vještina.

U Centru će se održavati i radionice XBOX Kinect matematike za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole koje vodi profesor Hano Uzeirbegović, koji u Hotelijersko-turističkoj školi izvodi nastavu pomoću naočala za virtualnu stvarnost. Edukacije će se odvijati svaki drugi ponedjeljak od 17:30 do 19:30 sati.

Tijekom predstojećih zimskih praznika, održat će se besplatne dvodnevne edukacije kroz koje će se djeca upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža, Facebookom, Instagramom i Snapchatom, mobilnim aplikacijama. Značajan naglasak bit će na temi sigurnosti i zaštiti djece na internetu. Svi zainteresirani se mogu dodatno informirati i prijaviti na neku od radionica putem e-maila na info@csi.hr ili na besplatni telefon 0800 606 606.

U pogledu aktivnosti koje će provesti unutar europskog projekta, Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu izjavio je: „Želja nam je bila, u suradnji s Vipnetom kao partnerom, unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelje i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su korisnici izloženi na internetu. Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju, a u ostvarenju našeg cilja nam u velikoj mjeri pomaže angažman Vipnetovih zaposlenika. Vipnetova donacija potrebnog namještaja i tableta koji su potrebni za rad Centra će nam omogućiti da naša vrata otvorimo svim građanima Grada Zagreba koji žele poboljšati svoju digitalnu pismenost i informirati se o sigurnosti na internetu.“

Aplikacija netHELP nudi mogućnost anonimne prijave nasilja na internetu i razgovor ili chat sa stručnjacima u realnom vremenu

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija netHELP, koja je razvijena u sklopu projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a good and safe place“. Aplikacija sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. NetHELP omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć pri nasilju na internetu, a korisnicima je omogućeno i da u vremenu od 8 do 20 sati razgovaraju ili chataju sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i da prijave nasilje. Kao partner u projektu, Vipnet aplikaciju predinstalira na 5 modela mobilnih uređaja koji se nalaze u Vip prepaid ponudi, među kojima su LG K10 2017 DS, ZTE Blade A512, ZTE A520, Alcatel U5, a uskoro i na uređaju Alcatel U5 Premium. Aplikacija omogućuje registraciju roditelja i djece kao posebnih kategorija korisnika, nudi ključne savjete i odgovore na najčešće postavljana pitanja, pružajući korisnicima potrebnu podršku u bilo kojem trenutku.

Prilikom prezentiranja netHELP aplikacije, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić je izjavila: „Kao kompaniji koja je posebno osviještena o pravima djece i potrebi zaštite sigurnosti djece na internetu, zadovoljstvo nam je što smo kroz partnerstvo s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu u ovom projektu kojeg je prepoznala i Europska unija imali priliku razviti i korisnicima približiti aplikaciju koja doprinosi sigurnosti djece na internetu. Svi moramo uložiti napore  kako bismo upoznali stvarnost digitalnog svijeta koji se odražava na sve aspekte suvremenog života, u čemu značajno doprinose aktivnosti kojediljem Hrvatske provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu. U suradnji s njima želimo Centar za sigurnost na internetu pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnog svijeta.“

Kampanja o nasilju na internetu otkrila da helpline najčešće zovu majke tinejdžera

Kroz kampanju #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno!, koju od rujna ove godine Centar provodi u pet hrvatskih gradova, zabilježeno je da helpline najčešće zovu majke djece tinejdžerskog uzrasta čija djeca doživljavaju neku vrstu nasilja na internetu putem društvenih mreža i aplikacija. Najčešće razlozi pozivanja besplatnog telefona su cyberbullying, on-line društvena izolacija, kontrola privatnosti, dijeljenje nepoćudnog sadržaja i sextortion. 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr