Loading...

Najkorištenije aplikacije koje vaše dijete koristi

Djeca danas koriste raznovrsne i šarene aplikacije za svoje mobitele i stolna računala. Ponekad je teško pratiti sve aplikacije, stoga vam donosimo popis najkorištenijih i zanimljivih aplikacije o kojima možete raspraviti kako ga vaše dijete koristi.

Zbog velikog broja aplikacija i usluga koje se trenutne koriste, izabrali smo one za koje smatramo da je potrebna daljnja edukacija, kako roditelja tako i djece. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno u komentar objave postavite svoje pitanje.

Facebook

Iako jedna od najkorištenijih web stranica na svijetu, mnoga djeca (pa i odrasli) nemaju dobro postavljene postavke privatnosti. Facebook ima tri postavke privatnosti: Samo prijatelji, Prijatelji prijatelja i Javno. Ukoliko su vaše, ili objave vašeg djeteta, postavljene na 'Javno' to znači da i osoba bez Facebook profila može gledati vaše objave. Savjetujemo vam da postavite postavke privatnosti na 'Privatno' ili 'Samo prijatelji'.

Facebook Messenger

Opcija slanja poruka je od samih početaka bila sastavni dio Facebook stranice. Unazad par godina ta opcija se odvojila u zasebnu aplikaciju nazvanu Messenger. Danas većina mladih ima aplikaciju instaliranu na mobitelu te je koristi za grupne razgovore ili razgovore s prijateljima koji im se nalaze na Listi prijatelja. Najnovija opcija je kreiranje "Vašeg dana" gdje možete objavljivati fotografije ili statuse koji se prikazuju vašim prijateljima unutar aplikacije u trajanju od 24 sata nakon čega se brišu.

WhatsApp

Aplikacija predviđena za komunikaciju i slanje poruka, video poziva i fotografija. Jedna je od najzaštićenijih aplikacija s posebnim načinom kriptiranja razgovora, no i dalje moramo zapamtiti da ono što šaljemo ovom aplikacijom može biti proslijeđeno na druge uređaje. WhatsApp je komunikacijska aplikacija koju koristi velik postotak mladih.

Viber

Također spada pod komunikacijske aplikacije koju mladi i djeca koriste. Vrlo često kada upitamo djecu zašto koriste Viber, kao odgovor se pojavljuje činjenica slanja "Stickera" tj šarenih naljepnica pomoću kojih možete ukrasiti razgovor. Ova aplikacija također, kao i WhatsApp, omogućuje kreiranje grupnih razgovora (ne nužno s osobama koje imate na listi prijatelja) te slanje fotografija ili video zapisa

Instagram

Mobilna aplikacija za dijeljenje fotografija. Instagram ima naglasak na foto sadržaju bez teksta te omogućuje (ukoliko nije ugašeno) geo označavanje fotografija koje mogu odati točnu lokaciju na kojoj je slika napravljena. Profili na ovoj društvenoj mreži/aplikaciji su kod otvaranja profila postavljeni na Javno te to omogućuje gledanje vašeg profila i fotografija čak i ljudima koji nemaju otvoren Instagram profil. Vrlo su česti pokušaji prevara i krađe osobnih informacija na ovoj mreži putem lažnih profila i poruka koji se šalju korisnicima

Snapchat

Jedna od novijih mobilnih aplikacija na tržištu koja se diči svojom mogućnošću brisanja sadržaja nakon određenog vremena. Birate korisnika kojem šaljete foto ili video sadržaj te određujete trajanja u sekundama koliko će dugo taj sadržaj biti prikazan na uređaju vašeg kontakta. Nakon tog vremena taj se sadržaj briše s oba uređaja. Iako na prvi pogled izgleda sigurno, vaš kontakt i dalje može vašu sliku uslikati drugim mobilnim uređajem ili napraviti "screenshot". Snapchat također ima opciju kreiranja svoje Priče u koju unutar 24 sata stavljate foto i video sadržaj te se nakon tog vremena takav sadržaj briše.

4chan

4chan je web stranica s mogućnošću anonimnog objavljivanja fotografija i tekstualnog sadržaja. Korisnici ne trebaju otvoriti račun niti se registrirati te sadržaj koji se učitava na stranicu nestaje nakon određenog vremena. Vrlo je teško uspostaviti trajne odnose na stranici bez dijeljenja osobnih informacija pošto su svi korisnici pod pseudonimima koji se svaki put osvježavaju kod novog dolaska na stranicu. 

Askfm

Askfm je web stranica koja omogućuje kreiranje profila te postavljanje pitanja. Pitanja se mogu postavljati s vašeg profila ili anonimno. Većina pitanja postavljena je anonimno te se više puta na ovu mrežu osvrnilo kao savršenu mrežu za zlostavljanja zbog anonimnog karaktera pitanja. Pitanja se pojavljuju na vašem profilu samo ako odaberete odgovoriti na njih.

Chatroulette

Video web stranica koja potiče razgovor i dijeljenje sadržaja sa strancima iz cijelog svijeta. Većina sadržaja je neprimjerenog karaktera za djecu, no također je jedna od najposjećenijih stranica. U trenutku spajanja birate želite li prikazivati svoju kameru te vas nakon toga sistem spaja s nepoznatom osobom negdje na internetu. Na ovu stranicu se potrebno prijaviti i ostaviti određene osobne podatke..

Club Penguin

Masivna igra za više igrača gdje korisnici mogu igrati više raznih igara koristeći avatare u raznim dijelovima igre koji izgleda kao zimska bajka. Ova igra podržava i besplatno i plaćeno igranje te su korisnici potaknuti kupovati sadržaje unutar igre. Moderatori patroliraju u igrici prateći kako se korisnici ponašaju te vrlo brzo pronalaze prekršitelje te ih kažnjavaju.

KeeK

Keek je društvena mreža za dijeljenje video sadržaja koja omogućuje korisnicima objavljivanje kratkih video statusa do 36 sekundi (keekovi). Oni se mogu objavljivati preko web kamere i mobilnih telefona te se mogu dijeliti preko većine ostalih društvenih mreža. Ne morate biti registrirani kako biste gledali keekove, ali ako ih želite objavljivati, morate napraviti račun.
 
Minecraft
Minecraft je računalna igra (koja ima i mobilnu verziju) za građenje raznih oblika putem virtualnih kockica. Možete igrati sami ili s prijateljima na privatnim ili javnim serverima, s igračima iz cijelog svijeta. Igra se koristi u mnogim školama kao edukacijska obzirom da je potrebno vrijeme i strpljenje kako bi se određene stvari izgradile te dosta znanja kako bi se stvorio željeni objekt
Pinterest
Pinterest je online interaktivni direktorij fotografija koje možete "prikvačiti" i tako spremiti za kasnije gledanje. Također možete objavljivati ili dijeliti fotografije putem svog profila te ih također spremiti ili sortirati u vlastite direktorije
 
Pokemon GO
Mobilna aplikacija koja pomoću poboljšane stvarnosti (AR- augmented reality) i vašeg mobilnog telefona oživljava svijet poznatih Pokemona. Igrači su potaknuti na kretnju i šetnju gradom kako bi uhvatili posebne vrste Pokemona koji se pojavljuju svuda u stvarnosti. Igra oduzima veliku količinu baterije mobitela i internet prometa, stoga oprezno pri igranju ove igre ukoliko niste spojeni na WIFI.
 
Skype
Skype je aplikacija za komunikaciju pomoću teksta, slike ili video razgovora. Osnovne usluge unutar poznate aplikacije su besplatne, no ukoliko želite Skype koristiti kao telefon te obavljati direktne telefonske pozive iz aplikacije potrebna je mjesečna pretplata.
 
Tinder
Tinder je aplikacija za online upoznavanje koja omogućuje korisnicima diljem svijeta sresti nove ljude. Moguće je razgovarati s korisnicima kada se obje strane označe kao interesantnima. Početna odluka se donosi na temelju kratkog opisa profila i fotografija koje su priložene i tada potezom prsta u desno ili u lijevo odlučujete sviđa li vam se ta osoba te, ukoliko ste oboje zainteresirani, spaja vas u privatni razgovor
 
We heart it

WeHeartIt je web stranica te u novije vrijeme i mobilna aplikacija koja omogućuje dijeljenje fotografija i inspirativnih slika. Stranica sebe opisuje kao "mjesto za vašu inspiraciju" i mjesto za organizaciju stvari koje volite. Korisnici označavaju i spremaju fotografije koje im se sviđaju i dijele ih s prijateljima u raznim skupinama.

 

Iako je ovo samo kratak opis i popis aplikacija, vjerujemo da vam ovo može omogućiti bar početni pogled u mnoge aplikacije koje koriste djeca i mladi danas. Imate li dodatnih pitanja u vezi napisanih aplikacija ili mislite da smo izostavili neku aplikaciju? Napišite nam u komentar vaše mišljenje.

 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr