Loading...

Koja je najbolja lozinka?

Na našem Facebook profilu postavili smo vam pitanje: Koja od dvije lozinke sa slike je bolja i zašto?

Iako su na prvi pogled mnogi od vas zaključili kako je druga lozinka bolja i sigurnija pročitajte tekst u nastavku i provjerite "Koja je najbolja lozinka?" :)

Ako pogledamo obje lozinke kao lozinke za primjerice Facebook ili vaš email račun odmah možemo primjetiti da je druga lozinka puno kompliciranija te samim time i teža za zapamtiti. Odlična lozinka je ona koja je sigurna i teška za pogoditi no isto tako i ona koju možete lagano zapamtiti. Samim time što je kompliciranija lozinka ne znači da je "teža za probiti".

Ukoliko testiramo naše lozinke na alatu za testiranje probojnosti lozinki dolazimo do podataka da je za prvu lozinku, nazovimo ju Velebit, potrebno daleko više vremena za probijanje nego za drugu lozinku, uz to što je lakše pamtljiva. Velebit je visok 1757 metara i nalazi se u Hrvatskoj  te su to već prva 3 podatka naše lozinke koje znamo i koje lako možemo zapamtiti.

Svaka lozinka ukoliko sadrži VELIKA i mala slova, brojke i posebne znakove je dobra lozinka, no ono što čini razliku između dobre i odlične lozinke je kombinacija slova, brojki, znakova te svakako i pamtljivosti same lozinke.

Velebit lozinka ima i dodatak na kraju "fejs" što označava da je nama ovo lozinka za Facebook uslugu. Kad bi tražili novu lozinku za email vjerojatno je da bi lozinka izgledala kao "Velebit1757hrv!mail". Svakako savjetujemo da NE koristite ovaj primjer ali promjenom samo zadnje riječi mijenjate cijelu lozinku za neku drugu uslugu koju koristite a početni dio ostaje isti. Tako vam je lakše zapamtiti velik broj lozinki a ujedno si povećavate i sigurnost vaših digitalnih računa.

Stoga prva, Velebit lozinka je definitivno bolja lozinka.

Što vi mislite o tome? Jeste li promijenili svoju lozinku za društvene mreže, email račun ili usluge koje koristite? Znate li da vam lozinke ne bi trebale biti iste za sve digitalne alate koje koristite? Obratite nam se na našem Facebook profilu za komentar!

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr