Loading...

Posjet Bjelorusiji i predstavljanje projekta

Naš kolega je 16. i 17.03.2017 predstavljao našu matičnu organizaciju Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kao i provedene aktivnosti projekta Centra za sigurniji internet u Minsku, Bjelorusija na poziv TAIEX instrumenta Europske komisije uz podršku Bjeloruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Tijekom dva dana predavanja rapravljalo se o najboljim načinima implementacije zaštite i sigurnosti djece na internetu te smo mogli saslušati predavanje domaćih stručnjaka s kojim i kakvim problemima se susreću djeca, mladi, sudstvo i policija u Bjelorusiji.

Naš kolega je predstavio rad CNZD organizacije kao i rezultate provedenih i planiranih budućih aktivnosti SIC projekta na veliko oduševljenje prisutnih. Brojna pitanja su potvrdila zainteresiranost domaćina u vezi pitanja sigurnosti na internetu, djece i mladih.

Također smo imali priliku poslušati Vitaly Kybitsky predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova Bjelorusije koji je predstavio trenutne i buduće akcije protiv internet predatora. Statističkom obradom podataka je prikazan porast broja prijava za prijestupe na internetu u Bjelorusiji.

Steve Hunt, policajac iz Velike Britanije predstavio je operativne i policijske metode suočavanja s žrtvama zlostavljanja te principe rješavanja takvih osjetljivih slučaja. Gospodin Manuel Ramos Romero is Španjolske je bihevioralni istražitelj te je prenio svoje iskustvo razgovora sa žrtvama i počiniteljima te zorno prikazao koji su prvi znaci laži ili obmanjivanja kod davanja iskaza.

Kako koristiti baze podataka Europola nam je predstavio Silviu Crisan, predstavnik Europola te ponudio razne načine verifikacije video i foto sadržaja kao i mogućnosti identificiranja žrtava zlostavljanja. Ispred Vijeća Europe predavanje o osnovnim direktivama EK prenijela nam je dr. Zsuzsanna Rutai te također gospođa Maria José de Figuerola Frazão de Castello-Branco je predstavila načine implementacije Eurospkih direktiva i okvira u državne zakone.

Sastanak je bio iznimno zanimljiv te se nadamo da ćemo i dalje moći dijeliti svoja iskustva i znanja sa ostalim partnerima diljem svijeta.

Zahvaljujemo se organizatorima na pozivu te želimo odličan uspjeh u postavljanju novih zakona i odredbi koji bi povećali sigurnost djece u Bjelorusiji.

 

 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr