Loading...

CSI je jedan od najznačajnijih projekata medijske pismenosti u Hrvatskoj!

Osijek, 30.08.2017. - U objavljenom izvješću European Audiovisual Observatory o praksama i aktivnostima medijskog opismenjavanja, napravljenog na uzorku 28 država članica Europske unije, naš projekt Centar za sigurniji internet proglašen je jednim od pet najznačajnijih hrvatskih projekata i samim time je istaknut kao primjer dobre prakse unutar Europske unije.

U dokumentu European Audiovisual Observatory možete vidjeti opis pet najznačajnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te vam njihove opise prenosimo u nastavku:

1. Multimedijski portal Medijskapismenost.hr

U lipnju 2016. godine Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Agencija za elektroničke medije zajedno s partnerima (Akademijom dramske umjetnosti, Fakultetom političkih znanosti Hrvatskim audiovizualnim centrom i Hrvatskim filmskim savezom) objavili su prvi nacionalni portal o medijskoj pismenosti pod nazivom medijskapismenost.hr. Glavni cilj ovoga projekta sa šest ključnih dionika je informiranje, obrazovanje i osnaživanje roditelja o medijskoj pismenosti. Portal medijskapismenost.hr obuhvaća širok spektar tema medijske pismenosti: sigurnost na internetu, mediji i dječji razvoj, nasilje u medijima, stereotipi u medijima. Većina sadržaja namijenjena je roditeljima, nastavnicima i djeci.

2. jeca medija

Djeca medija osnovana je 2011. godine od strane Udruge za komunikaciju i medijsku kulturu (DKMK.HR). Glavni cilj bio je podizanje kapaciteta medijske pismenosti djece, nastavnika i roditelja. Djeca medija obuhvaća niz različitih aktivnosti poput: radionica za djecu, roditelje i učitelje, ali i istraživačkih i izdavačkih djelatnosti. Djeca medija također proizvode poseban radijski program o medijskoj pismenosti na lokalnom radiju. Od 2011. godine organizirali su 550 predavanja i radionice za više od 10.000 sudionika.

3.  HRVATSKA

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) osnovan je 2006. godine kao neprofitna organizacija u Osijeku. U posljednjih pet godina proširili smo područje djelovanja pa je CNZD postao i partner u projektu koji je sufinanciran od strane Europske unije – Centar za sigurniji internet Hrvatska: učinimo internet dobrim i sigurnim mjestom.

U našem projektu, uz CNZD, sudjelovali su Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, tvrtka Terrakom Zagreb i Grad Osijek. Projekt ima podršku brojnih partnera i organizacija iz privatnog i javnog sektora, kao i akademske zajednice i nevladinih organizacija. Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je podići svijest o sigurnosti na internetu putem različitih aktivnosti i kanala.

4. lecentar

Telecentar je jedna od najuspješnijih nevladinih organizacija u Hrvatskoj u području medijske i informacijske pismenosti. Osnovana 2005. godine, posljednjih se godina proširila i dobila nekoliko projekata koje financira EU. Istaknuti su projekti: Telecentre Multimedia Academy, Unite IT – Uniting Europe through digital empowerment i Youth e-Perspectives on Migration (YeP).

5. kola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Škola medijske kulture dr. Ante Petrlić je jedinstveni desetodnevni obrazovni program nazvan po poznatom profesoru filmske umjetnosti Anti Petrliću. Posljednjih godina Škola se više usredotočuje na medijsku pismenost s ciljem osnaživanja i podizanja kapaciteta nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama, ali i zainteresiranim učenicima za filmsku i medijsku kulturu. Kao program cjeloživotnog učenja, Škola je certificirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te se do sada u njoj obrazovalo više od 1600 sudionika.

 

Studiju je financirala Europska komisija te nam pruža detaljni pregled i analizu glavnih trendova prikupljenih na uzorku od 547 projekata, među kojima su istaknuti i detaljnije opisani primjeri iz njih 147 kao primjeri dobre prakse Europske unije.

Odabranim stručnjacima je dodijeljen zadatak da unutar svake od zemalja članica pronađu 20 značajnijih projekata medijskog opismenjavanja te da za pet najznačajnijih dostave i detaljnije opise.

Hrvatski izvještaj podnio je dr. sc. Igor Kanižaj, docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Program Safer Internet Centre Europske komisije financirao je ili djelomično financirao "Centre sigurnijeg interneta" diljem Europe.Na popisu od 547 istaknutih projekata, identificirano je 15 projekata "Safer Internet" - jedan u svakoj od sljedećih država: Austrija, Belgija (BWF), Belgija (FL), Hrvatska, Cipar, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska. Osam od navedenih projekata detaljnije je opisano u dokumentu.

Još se jednom zahvaljujemo svim članovima, partnerima, sponzorima i svima Vama koji pratite i podupirete rad naše organizacije i Centra za sigurniji internet. Zahvaljujući vašoj podršci ustrajemo i dalje u podizanju svijest o sigurnosti djece i mladih na internetu te medijskom opismenjavanju djece u Hrvatskoj.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr