Loading...

KAKO DJECA VIDE INTERNET

Margarita Tomić, na društvenim mrežama poznata kao Internet Mater, ima 37 godina, mama je dvoje djece i vrlo je aktivna na društvenim mrežama. Materijal koji objavljuje često je humorističnog karaktera i vezan za svakodnevicu jedne moderne majke, supruge i zaposlene žene. Često u njenim vlogovima sudjeluje i  kćer Cvita, koja ipak ima i najviše followera i lajkova.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EDsu1y3pz8Q

Odakle ideja za ovaj duhoviti video uradak Internet Mater navodi –

„Htjela sam utvrditi kako klinci objašnjavaju internet odnosno što se nalazi u njihovim glavicama osim onoga što im mi kažemo. Ovim putem javno zahvaljujem i Luciji, Cviti, Morani, Vicetu, Fridi, Mati i Bruni što su mi lijepo objasnili sve od A do Ž.“

 

KLINCI OBJASNILI I ŠTO SU TO DRUŠTVENE MREŽE – TREBAMO LI SE ZAPITATI O NJIHOVOJ SIGURNOSTI?

 Objasnili su što su društvene mreže, navodeći da je to zapravo „ono preko čega te netko prati“, odnosno „gdje imaš društvo i slikaš se“. Iako, koliko zapravo znaju o internetskim bespućima rekla nam je Cvita, navodeći da su društvene mreže zapravo „ono za ribe“ i „mogu se napraviti od špage“.

 „Vrlo je važno educirati klince jer na kraju dana – njihovo je igralište drugačije nego naše“– nastavila je Internet Mater navodeći kako možda oni više znaju o tehnologiji, ali mi znamo više o životu i trebamo ih naučiti kako da žive na digitalnom igralištu.

Dolazak novih tehnologija, interneta, chat soba i društvenih mreža omogućili su predatorima ulazak u dječji svijet i to na široka vrata. Djeca sve ranije počinju koristiti internet i stoga je neophodno  predškolsku djecu učiti medijskoj pismenosti, bontonu i pravilima sigurnog interneta.

Uskoro na tu temu Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u sklopu projekta Klik vrijedan sigurnosti organizira i stručnu konferenciju pod nazivom "Igralište novog doba.".

Cilj projekta Klik vrijedan sigurnosti je povećati sigurnost djece na internetu te pružiti praktične savjete o e-sigurnosti djece na „digitalnom igralištu“, na Međunarodni dan interneta uz komunikacijsku podršku agencije Mediahint.  

 

UKOLIKO TREBATE POMOĆ I PODRŠKU U SLUČAJU NASILJA PREKO INTERNETA ILI SAVJET KAKO SE ZAŠTITI NA INTERNETU, NE ZNATE ŠTO NAPRAVITI I KAKO SE NOSITI S NEPRIMJERENIM SADRŽAJEM, NAZOVITE CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET NA BESPLATAN I ANONIMAN TELEFONSKI BROJ ZA DJECU I RODITELJE: 0800 606 606.

 

Javna kampanja je financirana od strane Ureda za udruge Republike Hrvatske u sklopu Javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“.

Uz agenciju Mediahint, partneri i suradnici projekta – Klik vrijedan sigurnosti su: Hrvatska udruga za odnose s javnošću, A1 Hrvatska, Iva Šulentić, Supermame.hr, Poliklinika za zaštitu djece i mladih, Psihološki centar TESA i Centar za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz te influenceri Internet Mater i Marko Vuletić.

 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr