Loading...

Fortnite - što je to?

Igra Fortnite, a tako i Fortnite: Battle Royale (mod unutar igre) postala je pravi fenomen 2018. godine. Sve više igrača gleda igru na popularnom servisu za gledanje uživo, Twitch.tv, s preko 168 000 prosječnih gledatelja dnevno te s preko 45 milijuna igrača unutar igre diljem svijeta. Igra je jednostavna, brza, šarena i iznimno zabavna, što bi bilo dovoljno za uspjeh bilo koje igre, no Fortnite: Battle Royale je k tome i besplatan što objašnjava planetaran i strelovit uspjeh među djecom i mladima.

Pa što je to Fortnite?

Kao i PUBG, Fortnite: Battle Royale je igra u kojoj se 100 igrača spušta s neba, u plutajućem borbenom autobusu, na veliku kartu, gdje se bore kako bi vidjeli tko je zadnji preživljeli igrač. Kako bi se dodala napetost, nasumično postavljen kontinuirano smanjujući krug zone propasti potiče igrače u sve veću blizinu dok igra napreduje. Svatko tko je uhvaćen izvan ove zone neizbježno će umrijeti i biti uklonjen iz igre. Igra je stoga, ne samo borba protiv drugih igrača, nego utrka protiv vremena.

Iako izgleda šareno i jednostavno za igranje na početku, igra je vrlo složena te se dužim igranjem otkrivaju dodatni elementi unutar igre. Drugim riječima, svatko može igrati, ali samo s praksom možete postati više nego samo sretni pobjednik. Fortnite: Battle Royale je još dostupnija od vrlo popularne PUBG igre. Besplatna je i to ju čini i više nego privlačnom za djecu i mlade. Fortnite je također brži, šareniji i jednostavniji za učenje početnicima i mladim igračima te su likovi unutar igre iscrtani i čine igru vizualno zanimljivom.

Za igranje Fortnite-a, morate otvoriti račun. Kako biste izradili ovaj račun, morate unijeti adresu e-pošte (koju ćete morati potvrditi) i prikazati korisničko ime. Međutim, nije određena dobna granica za izradu računa. Kako je Fortnite on-line igra u njoj ćete igrati protiv igrača različitih dobnih skupina diljem svijeta. Ne možete isključiti chat u igri ili odabrati protiv koga igrate. Fortnite obilježava nasilje kada su igrači u borbi jedni s drugima, animacija igre je vrlo "crtićka", a nasilje nije krvavo. Međutim, treba istaknuti da je cilj Fortnite pobijediti druge igrače borbom protiv njih. 

Fortnite se odigrava na suvremenoj Zemlji, gdje iznenadna pojava svjetske oluje uzrokuje nestajanje 98% svjetske populacije, a stvorenja poput zombija ustala su da napadnu ostatak čovječanstva. Fortnite ima do četiri igrača koji surađuju na različitim misijama na slučajno stvorenim kartama za prikupljanje resursa, izgradnju obrambenih zgrada oko obrambenih ciljeva koji su namijenjeni za borbu protiv oluje i za zaštitu preživjelih ili izgrađuju oružje i zamke da se bave borbom s valovima zombi stvorenja koji pokušavaju uništiti određene ciljeve. Igrači dobivaju nagrade kroz ove misije kako bi poboljšali svoje likove unutar igre, podržali svoj tim i povećali arsenal oružja. Igra se financira putem mikrotransakcija za kupnju valute u igri koja se može koristiti za kupnju nadogradnji.

Također unutar igre omogućeno je građenje, što možda određene igrače ne veseli, ali je iznimno zanimljivo za gledanje. Zaista iskusni i snalažljivi graditelji na Twitch.tv servisu zajedno usklađuju besprijekoran i zanimljiv stil gradnje uz izvrsnu točnost i vještinu u borbi s drugim igračima, što ovu igru čini vrlo dinamičnom i uvijek različitom.

Korisnici se igraju protiv ljudi različitih dobnih skupina diljem svijeta, a mogu razgovarati i međusobno komunicirati dok igraju putem značajke za razgovor u igri. Fortnite ima PEGI ocjenu 12. PEGI navodi kako je to zbog: "čestih prizora blagog nasilja. Nije prikladan za osobe mlađe od 12 godina". Ova PEGI ocjena uzima u obzir sam sadržaj u igri, a ne elemente kontakta, gdje igrači mogu biti izloženi psovkama i uvredljivom jeziku od nepoznatihi ljudi, bilo putem zvuka ili na tekstualnom razgovoru na zaslonu.

Fortnite je trenutno dostupan na PC-u, Macu, PlayStationu i XBoxu, a uskoro će biti dostupan i na IOS-u. Može se preuzeti s Fortnite web stranice te ovo preuzimanje omogućuje pristup besplatnim i plaćenim verzijama igre.

Iako se Battle Royale može besplatno igrati, drugi dijelovi igre nisu besplatni. Postoje paketi koji vam omogućavaju različit pristup punoj igri i proširenjima, dodatnim bonusima i oružju. To započinje na 34,99 funti (~250 kn) i kreće se do 119,99 funti (~900 kn). Igra traži od igrača dodatne kupnje u igri, iako to nije nužno za igranje. 

Na Fortniteu možete prijaviti igrače koji se ponašaju neprimjereno korištenjem alata za povratne informacije u igri koji se nalazi u glavnom izborniku igre. Također možete napraviti izvješće putem e-maila administratorima igre Fortnite.

Važno je uključiti se u digitalni život vašeg djeteta i na jednostavan i učinkovit način razgovarati s njima o njihovom životu na mreži. Pitanja vašem djetetu o tome kako igraju Fortnite i ono što im se sviđa unutar igre su sjajan način za početak razgovora. Čini se možda zastrašujuće, ali jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da se upustite u "gaming" okruženje s njima i pokušate shvatiti što čini Fortnite tako privlačnim za djecu i mlade ljude, kao i bitne informacije o alatima za prijavu dostupnim unutar igre. 

Najavni video za igru možete pogledati OVDJE.

S obzirom na veliku količinu informacija, mogućnosti i opasnosti koje sa sobom nosi internet, nemoguće je odjednom odgovoriti na sva pitanja i nedoumice koje se mogu pojaviti. Upravo zbog toga postoji telefonska linija 0800 606 606 na kojoj su stručnjaci s bogatim iskustvom u radu s djecom i mladima uvijek spremni ponuditi pomoć i podršku. Ukoliko sumnjate u ilegalni i nedozvoljeni sadržaj prijavite ga anonimno na www.csi.hr/hotline 

*Izvori: Wikipedia, Fortnite web stranica, Centar za sigurniji internet Velike Britanije.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr