Loading...

Zaštita djece na internetu

Internet je odlična stvar za upoznavanje vanjskog svijeta te nudi neograničene mogućnosti informiranja, educiranja, zabave i komuniciranja ali također izvor je i neprimjerenih i neželjenih sadržaja, što ga čini ujedno i opasanim mjestom za djecu i mlade s nedovoljno znanja o sigurnom korištenju interneta. Kako bi zaštitili djecu na internetu potrebno je uključiti važne odrasle za dijete (roditelje, obitelj, nastavnike i dr.), kao i djecu i mlade, u aktivno razvijanje znanja i vještina za odgovorno i sigurno korištenje interneta.

Zaštita djece na internetu obuhvaća cjelokupan pristup edukaciji, prezentaciji i upoznavanju s mogućnostima i problemima koje internet nudi, koji može poslužiti kao odlično sredstvo za komunikaciju i učenje ukoliko se koristi odgovorno, oprezno i pametno.

Zaštita djece na internetu

Jedan od prvih savjeta za roditelje pri razmišljanju o zaštiti djece na internetu je da drže osobno računalo na vidljivom mjestu, te također da sa djecom razviju odnos povjerenja između roditelja i djeteta kako bi ono, ako se i kad nađe u problemu na internetu, znalo obratiti roditelju za pomoć.

Uključenost roditelja u djetetove aktivnosti korištenja interneta, društvenih mreža i aplikacija je najučinkovitiji način zaštite.

Brze promjene u razvoju tehnologija te konstantne promjene u trendovima korištenja interneta dovode do pomalo zbunjujuće situacije, gdje bi s jedne strane morali kontinuirano pratiti i educirati se o novonastalim i trenutnim trendovima i aplikacijama te s druge strane educirati i razgovarati sa svojim djetetom o novim tehnologijama. Naša je dužnost kontinuirano se educirati i tražiti načine boljeg korištenja interneta, no svjesni smo kako u današnje vrijeme zbog modernog načina života i velikog broja svakodnevnih obaveza, pronaći vrijeme za dodatnu edukaciju je zaista teško. Stoga vam na pomoći uvijek stoji Centar za sigurniji internet, gdje stručan tim sastavljen od psihologa, pedagoga te drugih stručnjaka i partnera rješava problematiku zaštite djece na internetu, svakodnevno kao sastavni dio njihovog posla.

Zaštita djece na društvenim mrežama

Zaštita djece na društvenim mrežama

Facebook je nastao 2004. godine i u samo 12 godina postao je internacionalni gigant kojeg koristi velik dio populacije i preko 83% djece i mladih u Hrvatskoj. To nas dovodi do pitanja sigurnosti djece na društvenim mrežama općenito, no i do pitanja sigurnosti djece na Facebook-u. U današnje vrijeme, prema našim iskustvima, djeca čak sa devet godina imaju otvorene profile na ovoj mreži, iako pravila ove društvene mreže onemogućavaju pristup djeci mlađoj od 13 godina. Razlog tome je često nedovoljna informiranost odraslih, roditelja i skrbnika o uvjetima korištenja društvenih mreža, pa tako i Facebook mreže, za djecu i mlade. Stoga, često bake i djedovi pa i sami roditelji dozvoljavaju djeci pristup ovoj mreži bez ili sa vrlo malo nadzora.

Nacionalno istraživanje o ponašanju djece i mladih na internetu, provedeno u sklopu projekta Centra za sigurniji internet, u kojem je sudjelovalo 5776 djece i mladih u dobi od 11. do 21. godine, pokazalo je da djeca i mladi provode u prosjeku 5 sati dnevno na internetu tijekom tjedna te 6 sati dnevno vikendom. Pitanje o vremenu provedenom na internetu u kontekstu modernog vremena se može činiti banalno, pošto smo i sami svjedoci modernih tehnologija i uređaja koji nam omogućavaju pristup internetu tijekom cijelog dana, no odgovor je važan kako bi se spoznao snažan utjecaj interneta na djecu i mlade. Većina mladih, njih 73% pristupa internetu putem svojih mobilnih uređaja, gdje je nadzor gotovo nemoguć, a njih 68 % ima stalno dostupan internet. S  obzirom na navedeno, važno je istaknuti da je povjerljiv odnos između roditelja i djeteta te informiranje roditelja o sadržaju koji se nalazi na internetu te opasnostima koje on krije prvi korak u učinkovitoj zaštiti djece na internetu.

Sam sadržaj kojem su djeca i mladi izloženi na internetu je teško predvidjeti, no možemo ih promatrati kao i prosječne korisnike koji koriste društvene mreže, mobilne aplikacije i internet preglednike za gledanje zabavnog video i foto sadržaja. Vrlo je jasna činjenica da je potrebna rasprava na temu sigurnost djece na društvenim mrežama pa tako i sigurnost djece na Facebook-u. U prilog tome govori i podatak da 83% djece i mladih ima otvoren Facebook račun, 54 % Instagram, 60 % koristi WhatsApp aplikaciju kao i 51 % Viber aplikaciju za komuniciranje, također treba i istaknuti porast u korištenju nove aplikacije Snapchat koju koristi 21% djece i mladih u Hrvatskoj.

Imajući u vidu da je broj novih mreža i mobilnih aplikacija koje djeca i mladi danas koriste zaista velik, a poznavanje roditelja i stručnjaka koji rade s djecom nedovoljno ili na osnovnoj razini, razvili smo 5 lista za provjeru na društvenim mrežama. Ovdje ih možete preuzeti i informirati se o osnovnim postavkama i načinima zaštite kod pet najkorištenijih društvenih mreža među djecom i mladima u Hrvatskoj.

Za što koriste djeca i mladi internet?

Djeca i mladi na internetu najčešće koriste društvene mreže i mobilne aplikacije za komuniciranje s prijateljima, igranje računalnih igara, slušanje glazbe, dok ih najmanje koriste za istraživanje podataka za školu. Najčešća motivacija ili poticaj za pristup internetu je želja za druženjem (pričanjem) s prijateljima. Čak 43% mladih ima više od 300 prijatelja na Facebook-u te objavljuju na javnim postavkama (tako da svatko čak i ako nije njihov prijatelj može vidjeti ove podatke) svoj spol (55%), datum rođenja (38%), školu (31%).

Kako su djeca svjesna problema koji nastaju te su izloženi negativnoj strani interneta govori i činjenica da je 64% sudionika u istraživanju požalilo zbog nečega što su objavili o sebi na internetu, te su se najčešće susreli s ismijavanjem, izrugivanjem i vrijeđanjem.

Velikoj većini mladih  internet je konstantno dostupan, a često nitko ne kontrolira koliko i u koje svrhe ga oni koriste. Stoga je nužno osvijestiti mlade o prednostima ali i o nedostacima i opasnostima koje internet predstavlja te poticati odrasle, roditelje i nastavnike na dodatno educiranje o trendovima na internetu kako bi mogli pružiti djeci mladima primjerenu zaštitu od mogućih štetnih i neprimjerenih sadržaja.

Ukoliko vam treba pomoć ili savjet obratite nam se na besplatnu i anonimnu telefonsku liniju

0800 606 606

ili na bilu koju od društvenih mreža gdje je dostupan Centar za sigurniji internet.

pronadjite nas na fbtwt insta snap csi

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr