Loading...

OPREZ AKO KORISTITE WHATSAPP! NE OTVARAJTE OVE PORUKE!

WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, a koristi ga više od 900 milijuna ljudi. 

Korisnice popularne aplikacije WhatsApp na meti su novog napada, a želi ih se na prijevaru navesti da skinu zloćudni program na svoja računala te tako ugroze svoju sigurnost.

Korisnicima dolazi e-mail koji izgleda kao da je od WhatsAppa, no detaljniji pogled na stvarnu adresu pokazuje da to nije tako.

U naslovu poruke najčešće stoje obavijesti o raznim glasovnim porukama, a znak da nešto nije u redu s tim porukama su znakovi “xgod” ili “ydkpda” na kraju naslova. Oni se vjerojatno koriste za kodiranje nekih podataka ili identificiranje primatelja, tvrdi Comodo Labs.

Svaka takva poruka sadrži i .zip datoteku u privitku, a ako je primatelj pokuša otvoriti aktivirati će se varijanta “Nivdort” trojanca koji se brzo širi kroz računalo. Nakon što se instalira, hakeri ga mogu koristiti da dođu do osobnih podataka ili daljinski preuzmu kontrolu nad računalom.

Cyberkriminal je unosan posao a vaši osobni podaci kao i podaci sa kreditnih kartica su tražena roba! Budite oprezni sa instaliranjem aplikacija i otvaranjem privitaka.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr