Loading...

MOJE DIJETE VOLI MATEMATIKU PA IMA ČAK 2 KALKULATORA!

Zašto moje dijete imao dva kalkulatora na mobitelu? Mora da voli jako matematiku!

 

Pametni telefoni su najčešće uređaji sa velikom dozom privatnosti ugrađenom u njima, no to ne može biti tako kada svatko potezom prsta ima pristup sadržaju vašeg mobitela. Ponekad je potrebno sakriti određene datoteke da se ne bi slučajno ili namjerno otkrile.
 
Mnogi od nas (htjeli to priznati ili ne) koriste svoje mobitele, tj. kamere, kako bi ponekad uslikali i koju golišavu fotku za svog partnera ili partnericu te tada bjesomučno obrisali svaki trag te fotografije sa njihovog uređaja. Nikako ne želite kod pokazivanja svojim rođacima ili prijateljima slike sa ljetovanja da “uleti” vruća fotografija koja je bila namjenjena samo vašoj boljoj polovici. Stoga postoje rješenja ili aplikacije koje vam mogu u tome pomoći no isto tako u krivim rukama mogu postati kriminalni alati.
 

 

 
Tijekom posljednih mjeseci u mnogim mainstream medijima pojavila se vijest o raznim aplikacijama koji omogućavaju skrivanje fotografija. Naizgled bezazlen ili čak poželjan dodatak na mobitelu može biti vrlo opasan za vaše dijete.
 
 
Aplikacija omogućava spremanje tajnih fotografija te se naziva Private photo Calculator % aplikacija, iako ima mnogih drugih koji rade na istom principu te je dostupna na svim iOS i Apple uređajima. Kako bi zavarao roditelje ili neželjene promatrače aplikacija izgleda kao tipični mobitel kalkulator no iza te vrlo pametne krinke se krije arhiv fotografija koje korisnik ne želi da mu drugi pronađu dok pretražuju njegov mobitel.
 
Novije verzije drugih aplikacija imaju i brojne nove opcije poput brzog skrivanja sadržaja ukoliko vas je netko “uočio” da gledate fotografije, automatskog uništavanja i izvještaja ukoliko je netko pokušao provaliti u vaš arhiv.
 
 
Sva ova lako dostupna tehnologija je omogućila bolju zaštitu pojedinaca no isto tako napravila dostupnim alate za kriminalne radnje. Tako se samo prije par dana dogodila situacija u SAD gdje je otrkiven cijeli prsten sextinga između tinejđera u Coloradu, u kojeg je bilo uključeno preko 100 mladića, gdje je na kraju i uključena policija. Dečki su potajno razmjenjivali golišave fotografije i to tako vješto i skrovito putem ove aplikacije. Koristili su to kao malo “natjecanje” tko će doći do najzanimljivijih fotografija te tako ostvarivali bodove koje su upisivali na posebne tablice.
 
Na tržištu trenutno ima više takvih vrsta aplikacija koje sakrivaju ili zaključavaju vaš sadržaj od neželjenih pogleda, no ova čak i izgleda i funkcionira kao pravi kalkulator. No ako upišete određen niz brojeva koji su vaša šifra pristupate posebnom arhivu skrivenih fotografija te ili možete gledati stare fotografije ili uslikate nove.
 
Stoga što oduzeti a što zbrojiti iz ove aplikacije? Kao i sve do sada što smo mogli susresti na internetu moramo paziti kako se ova aplikacija koristi. Odrasli je zaista mogu koristiti kako bi zaštitili privatne podatke od neželjenih očiju no djeca i mladi su ipak primarna target skupina za ovu aplikaciju. Svi oni žele na ovaj ili onaj način čuvati i sakrivati svoju privatnost od roditelja.
Najbolji savjet za roditelje je da se upoznaju sa pametnim telefonima kao i aplikacijama koje njihovo dijete koristi ili skida sa interneta. Kroz razgovor i edukaciju sa djetetom ostvarujete pozitivan odnos sa djetetom baziran na povjerenju i uzajamnom poštivanju.
 
Upozorenje roditeljima da pripaze na aplikacije poput: HidePhoto, GaleryVault, FileHideExpert, Calculator % app, Gallery lock lite, Best secret folder.
 
Kao i uvijek ova aplikacija potiče pitanje privatnost vs sigurnost? Jedno nažalost ide na štetu drugoga ili ne?

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr