Loading...

Kako se djeca snalaze na internetu?

Roditelji se znaju često iznenaditi koliko vremena njihova djeca provedu na internetu no to ne mora nužno značiti i gubitak vremena. Vrijeme provedeno na internetu može biti korisno za mlade ljude kako bi stekli tehničke vještine potrebne za današnje doba. Međutim, treba biti oprezan.

Kao i svemu u životu, trebaju postojati granice te je važno naznačiti da dijete ili adolescent mora imati ograničenja i biti pod nadzorom roditelja, kako se boravak pred računalom ne bi pretvorio u nešto opasnije.

Pokazalo se da djeca imaju dva glavna razloga zašto se spajaju na internet i to su prijateljstva ili vlastiti interesi. Tu se nastavljaju družiti sa svojim prijateljima, gdje imaju pristup informacijama o ljudima koji nisu trenutno u njihovoj blizini.

Djeca ili mladi internet shvaćaju posve drugačije nego odrasli, a pokazalo se da postoji i razlika kako odrasli i mladi vrednuju online aktivnosti. Problem se stvara kada odrasli ne znaju što djeca rade na internetu, zbog čega razne aktivnosti vide kao opasne ili nekorisne. Najbolji savjet kako zaštiti svoje dijete na internetu je da dijete ima apsolutno povjerenje u vas kao roditelja i da zna ako mu se dogodi nešto čudno ili neprimjereno da ste vi prva osoba kojoj će se obratiti. U današnje vrijeme putem pametnih telefona, društvenih mreža, video kanala, skoro je nemoguće pratiti svaku aktivnost vašeg djeteta, ali ako se vaš odnos zasniva na povjerenju vaše dijete će vam se obratiti sa pitanjem ili savjetom ako mu zatreba.

Djeca su više puta do sada pokazala zašto vole provoditi vrijeme na internetu. Velik dio njih ovaj digitalni prostor koristi zbog druženja kao i zbog učenja. Djeca se na internetu mogu povezati s ljudima na udaljenim lokacijama te istražiti interese unutar njihove grupe vršnjaka.

Najčešće se internet koristi kao prostor za samoizražavanje ili jednostavno opuštanje, no to i dalje ne znači da nekontrolirano i višesatno korištenje interneta, tj. virtualnog svijeta treba proći ne zapaženo.

Razgovorom i edukacijom, što vlastitom tako i djetetovom možete poboljšati vaš odnos i povećati njegovu sigurnost na internetu.

Imate li određenih problema ili nedoumica slobodno nas pitajte u komentaru ili ovdje!

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr