Loading...

Kako obrisati Facebook profil?

U zadnje vrijeme puno se puta pokrenula tema o tome je li moguće trajno izbrisati Facebook račun.  Da li je moguće trajno izbrisati Facebook račun i kako? Ima li Facebook neka prava na vaše slike? Objave ili video uratke?

 

Facebook kao i svaka veća web stranica ima svoj TOS ili Terms of Service ili Statement of Rights and Responsibilities, u ovom slučaju. Najčešće su to dijelovi na koje svi samo kliknemo next i ne planiramo pročitati taj zaista veliki tekst. No zapravo nas sve zanima što to tamo piše i među ostalim kakvi su načini i pravila brisanja Facebook računa.

Facebook omogućuje korisnicima dvije opcije. Deaktivacija računa ili trajno brisanje računa. Deaktivacija računa privremeno stavlja račun u stanje hibernacije tj. mirovanja ili neaktivnosti te ponovnom aktivacijom tj. pristupanjem vraćate sve kako je bilo i prije. No kad jednom deaktivirate račun tada svi vaši podaci nisu više dostupni drugim ljudima na Facebooku, ali zapravo sve se te informacije čuvaju u slučaju da poželite aktivirati svoj FB račun. Sve podatke, slike, kontakte koje ste imali prije vam se vraćaju nazad.

Problem nastaje kada želite trajno obrisati svoj račun i svoj digitalni trag sa Facebook-a. Svi podaci i informacije se trajno brišu iz Facebook baze podataka, ali kopije nekih od tih podataka poput slika ili bilješki mogu ostati snimljene na serveru iz “tehničkh razloga”, kako možete pročitati na Help stranici. Ti podaci ne bi trebali biti povezani sa vašim osobnim podacima niti bi trebali biti dostupni ostalim korisnicima na društvenoj mreži te isto tako Facebook neće koristiti te podatke.

Kako deaktivirati Facebook račun?

Većina korisnika poznaje mogućnost deaktivacija, vrlo vjerojatno da ste čak i jednom sami pokušali. Deaktivacija je zapravo stavljanje računa u hibernaciju tj. mirovanje, što je moguće napraviti direktno iz Facebook sučelja. Ako želite napraviti deaktivaciju u gornjem desnom kutu stranice ćete pronaći padajući izbornik te zatim idete na Settings>Security te zadnja mogućnost vam je deaktivacija računa. Nakon toga vaši podaci poput vašeg imena i fotografija, komentara i lajkova neće se više prikazivati na društvenoj mreži, a kako bi ga ponovno aktivirali morate se samo normalno logirati u Facebook i svi će podaci biti vraćeni u izvorni oblik. Poslane poruke i dalje će biti vidljive svim korisnicima s kojima ste komunicirali.

Kako trajno izbrisati Facebook račun?

Ako pak želite obrisati svoj račun na Facebook-u trajno, osim same deaktivacije imate mogućnost trajnog brisanja računa. Poslije ove akcije više nije moguće vratiti svoj Facebook profil niti informacije koje ste imali na njemu. Ako to želite ovo je postupak koji trebate napraviti

  • Ulogirajte se u Facebook
  • Kliknite na ovaj link (link za brisanje računa)
  • Kliknite na Submit ili potvrdite da želite obrisati svoj račun

Nakon što ste podnijeli zahtjev za brisanje, Facebook neće odmah obrisati vaš račun i sve podatke. On vam ostavlja određeno vrijeme da se predomislite, ako ne želite ipak obrisati sve podatke. Ako se i predomislite samo se ponovno normalno ulogirajte u svoj račun i vaši podaci će biti aktivni. Samim tim postupkom poništavate vaš zahtjev za brisanjem računa, no ako vam je cilj trajno brisanje računa, nemojte se ulogirati u Facebook i vaš račun će biti obrisan.

Što će se dogaditi sa mojim podacima?

Realno vaši podaci će ostati i nakon brisanja računa spremljeni na nekom serveru, no oni neće, ili ne bi trebali, biti dostupni ostalim korisnicima. Ako pogledate u Facebook Pravila Privatnosti ili Uvjete korištenja možete pronaći neke od zanimljivih informacija.

  • Sadržaj vašeg računa (slike, informacije i ostalo) mogu ostati na serveru neko vrijeme kao backup kopije. Backup kopije se čuvaju do 90 dana, te nisu dostupne drugim korisnicima.
  • Kada objavite nešto sa naznakom da bude vidljivo za sve, morate biti svjesni da te informacije mogu vidjeti i koristiti i oni koji nisu registrirani na Facebooku, poslije brisanja računa.
  • Facebook koristite na vlastitu odgovornost.
  • Facebook nije odgovoran za podatke (slike, osobne informacije i bilješke) koji su spremljeni na serverima od strane trećih osoba (dakle vas, korisnika) te ne isplaćuje naknade za štete nastale nad tim podacima.
  • Čak i kada izbrišete podatke sa Facebooka, oni mogu biti vidljivi ako su podijeljeni sa drugim korisnicima (prema vašim postavkama privatnosti) ili ako su ih drugi korisnici preuzeli dok su bili dostupni.
  • Na ove uvjete pristajete korištenjem Facebooka!

Facebook-ova pravila privatnosti su vrlo često tema rasprava i debata, te nerijetko i negodovanja korisnika. Bitna napomena je i ta da Facebook zadržava prava promjene svih svojih pravila bez prethodne najave ili suglasnosti korisnika. Vi ste svoju suglasnost sa svime dali otvaranjem Facebook računa. Koja su vaša mišljenja o pravilima privatnosti na Facebook-u? Imate li nekih problema ili pitanja vezana uz brisanja Facebook računa ili općenito uz Facebook?

Slobodno nas pitajte u komentarima.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.



Copyright | csi.hr