Loading...

5 savjeta za povratak u školu

Školska godina uskoro počinje, roditelji kupuju nove tenisice, školsku opremu, knjige i bilježnice. Ovisno o tome koliko vaše dijete ima godina vrlo vjerojatno će krenuti u školu sa svojim pametnim telefonom. Istraživanje koje smo proveli prošle godine u Hrvatskoj pokazalo je kako 48% djece i mladih koristi pametne telefone kako bi pristupili internetu. Uzimajući ove informacije u obzir, postavlja se pitanje: Koje aplikacije ili uređaje koristiti kako bi vaše dijete bilo sigurnije na internetu? NITI JEDNU!

Što onda učiniti? Najsigurniji proizvod za zaštitu vašeg djeteta na internetu pa tako i u korištenju pametnih telefona je razgovor s vašim djetetom. Istina,puno je lakše reći, nego učiniti, ali ukoliko okrećemo glavu od nasilja na internetu (cyberbullying), sextinga (dopisivanja putem eksplicitnih fotografija), nažalost nećemo umanjiti, već potencijalno uvećati problem.

Stoga vam donosimo, u suradnji s Britanskim Centrom za sigurniji Internet, 5 savjeta i tema za razgovor koji vam mogu pomoći:

1. Bez smetnji! Pokušajte voditi "jedan na jedan" razgovor udaljeni od bilo kakvih uređaja koji bi vama i vašem djetetu mogli odvratiti pažnju. To može biti u šetnji ili na putu u školu. Bez televizije, mobitela, tableta ili igraćih konzola je savršeno vrijeme za započeti razgovor.

2. Tko pita ne skita! Pitajte svoje dijete za savjet na koji način vi kao roditelj ili skrbnik možete njih čuvati na internetu. Vrlo često čujemo kako djeca i mladi znaju puno više o tehnologiji nego odrasli. Stoga iskoristite to u svoju prednost. Postavite pitanje kako urediti postavke privatnosti na mobitelu i na aplikacijama, kako objaviti privatni a ne javni post na društvenim mrežama ili kako ugasiti označavanje lokacije na pametnom telefonu. Djeca obožavaju pomoći, a ukoliko i ne znaju odgovor, vrlo brzo će naučiti koji je točan odgovor, čime ujedno proširujete njihovo znanje i započinjete razgovor o online svijetu.

3. Daj taj mobitel! Nikad im nemojte reći kako ćete im oduzeti njihov mobitel/uređaj. Želite da vam vaše dijete vjeruje te da se obrati vama u slučaju problema. Jedna od stvari koja će ih zaustaviti da vam se obrate, najviše od svega je, ako misle da će izgubiti pristup uređaju ili ga neće smjeti koristiti. Za njih, njihov cijeli život, sve dobro i loše, smijeh i zabava, centrira se oko telefona i, ako pomisle da će ga izgubiti, neće vam se obratiti.

4. Vidi ovo! Potaknite ih da podijele svoja online iskustva. Jedan od najboljih načina da ih potaknete je da podijelite svoja iskustva s njima. Razgovarajte o tome kako koristite svoj telefon, tablet ili računalo, potaknite ih pitajući ih što misle koje su trenutno najbolje aplikacije i što oni misle koje igre ili aplikacije vi trebate koristiti. Kada ih upitate za savjet, vrlo brzo ćete od njih dobiti savjete koje su najnovije "cool" aplikacije i trendovi koje djeca i mladi koriste. 

5. PROBLEEEEEEEEM! Nažalost živimo u digitalnom svijetu te u takvom svijetu pogreške i krivi koraci će se dogoditi. Ako vam se obrate sa problemom koji se njima dogodio, probajte ostati mirni i slušati. Vrlo je lagano biti ponesen problemom i početi vikati ili držati monologe i prodike, ali zapamtite zapamtite kako im je trebalo dosta hrabrosti da vam se obrate i razgovaraju s vama. Probajte slušati i ne osuđivati, jednom kada su vam rekli sve što se dogodilo, probajte razgovarati s njima i pronaći rješenje zajedno.

Nemojte zaboraviti niste sami, možete nam se možete nam se obratiti na besplatni anonimni telefon 0800 606 606 ili na www.csi.hr.

Također možete posjetiti i ove stranice za dodatnu edukaciju:

www.csi.hr

www.razmisli.org

www.cnzd.org

 

I za kraj, zapamtite, najbolji način kako zaštiti svoje dijete na internetu je redovito razgovarati s njima!

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr