Loading...

Što se dogodi kad nazovem 0800 606 606?

U svibnju 2015. godine uspostavljen je besplatni 0800 606 606 broj putem kojeg je djeci, mladima, roditeljima i stručnim djelatnicima koji rade s djecom osigurana kontinuirana pomoć i podrška kroz savjetodavni rad. Savjetodavna linija dostupna je svakim radnim danom od 8 do 20 sati. Putem navedene linije korisnici mogu dobiti savjet ili informaciju kako se nositi s neprimjerenim sadržajem na internetu, neprimjerenim kontaktom te kako se suočiti s navedenim iskustvom. Također, u mogućnosti su svaki sadržaj za koji smatraju da nije primjeren, prijaviti ga putem navedene linije. U drugim zemljama Europske unije navedena linija je dostupna već dugi niz godina, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu ovime je osigurao da se i Hrvatska kao članica Europske unije pridruži drugim zemljama i da poseban doprinos na području zaštite djece i mladih od neprimjerenih i opasnih sadržaja putem interneta.

Savjetodavna linija Centra za sigurniji Internet dostupna je na razini cijele Hrvatske, a savjete i pomoć pružaju stručni suradnici – psiholozi. Stručni suradnici Savjetodavne linije obučeni su primjenjivati visoke standarde u radu prilikom primanja poziva. Kada razgovaraju s djecom uvijek prilagode način govora njihovim sposobnostima, mogućnostima, obrazovnom stupnju, zrelosti i dobi. Kada razgovaraju s uznemirenom djecom i roditeljima, uvijek ostanu smireni i strpljivi. Nerijetko pozivatelji mogu biti u panici, mogu čak i vikati, a ponekad odbijaju surađivati ili su ljuti. Pozive prihvaćaju otvoreno, bez osuđivanja i ne dajući direktne savjete. Uvijek pozivatelju pruže emotivnu podršku kako bi poziv bio efikasniji i kako bi prikupili što više potrebnih informacija. Pokušavaju pomoći osobi koja zove da zanemari bijes, strah, bol ili krivnju. Pomažu joj da strukturira informacije i činjenice kako bi imali jasnu sliku o tome što se dogodilo. Objašnjavaju pozivatelju da informacije mogu biti dostavljene policiji kako bi se pomoglo u istrazi, osim ako bi to bilo protiv najboljeg interesa djeteta. Također objašnjavaju ulogu svoje organizacije te vrste pomoći i podrške koja se pruža te su jasni po pitanju granica nadležnosti te redovito informiraju roditelje što organizacija radi kako bi pomogla rješavanju slučaja. Stručni djelatnici Savjetodavne linije surađuju i s nadležnim ustanovama i organizacijama (Centar za socijalnu skrb, Policijska uprava, Odjel za prevenciju, Ured pravobraniteljice, škole, ustanove socijalne skrbi) kako bi pružili pravovremenu, primjerenu i sveobuhvatnu pomoć i podršku te osigurali povjerljivost kroz organizirani sustav klasifikacije informacija i čuvanja podataka.

 

Osoba koja želi kontaktirati Savjetodavnu liniju Centra za sigurniji internet može ostvariti kontakt putem:

Besplatne telefonske linije: 0800 606 606

Online obrasca na službenoj web stranici: www.csi.hr

Email: helpline.csi@gmail.com

Osobnim dolaskom na adresu: J.J.Strossmayera 1/I, 31 000 Osijek, Hrvatska

 

Savjetodavna linija ima nekoliko poruka kojima se pozivatelje obavještava o dostupnosti linije:

  • Pozdravna poruka: "Poštovani dobili ste savjetodavnu liniju Centra za sigurniji internet. Hvala vam na pozivu. Pričekajte do javljanja stručnog djelatnika."

  • Poruka u slučaju zauzeća: "Molimo pričekajte, svi stručni djelatnici su trenutno zauzeti."

  • U slučaju dužeg zauzeća: "Svi stručni djelatnici su trenutno zauzeti, molimo nazovite kasnije."

  • Poruka kada linija nije aktivna (od 20:00 do 08:00 radnim danom, te cijelom subotom i nedjeljom): "Dobili ste Centar za sigurniji internet. Radno vrijeme savjetodavne linije je svakim radnim danom od 8 do 20 sati. Možete nam se obratiti i anonimno putem internet stranice www.csi.hr. Hvala na pozivu."

 

Tijek savjetodavnog razgovora

A. Započinjanje razgovora (predstavljanje)

B. Definiranje problema i podrška

C. Identificiranje koraka i plana akcije

D. Završetak razgovora

Usluge koje se pružaju u okviru Savjetodavne linije Centra za sigurniji Internet su: emocionalna podrška, psihosocijalna podrška i informativna podrška koje su dostupne djeci, mladima, roditeljima, nastavnicima i stručnim djelatnicima. Savjetodavna linija pruža stručnu pomoć i podršku za sva pitanja vezano uz sigurno korištenje interneta i zaštitu djece i mladih na internetu.

Na primjer, mlada osoba nazove Savjetodavnu liniju, nazovimo je Marija, zbog određenog problema, recimo zbog ucjene bivšeg partnera Ivana, njezinim eksplicitnim fotografijama. Ivan prijeti da će proslijediti te fotografije Marijinim bližnjima, ako ona ne ostane s njim. Marija je vidno uzrujana te je naša stručna djelatnica pokušava umiriti. Primjećujući koliko je Mariji teško u ovakvoj situaciju, naša stručna djelatnica upoznaje Mariju s njezinim mogućnostima. Koliko god bilo teško, potrebno je skupiti hrabrosti i reći nekome bližnjem (roditeljima, prijateljima…) što joj se događa. Ukoliko je potrebno, stručna djelatnica Savjetodavne linije upućuje Mariju na javljanje nadležnim institucijama kako bi pravovaljano riješili nastalu neugodnu situaciju. Nakon što se Marija smirila i uvidjela određeno rješenje svoje situacije (ili više rješenja), naša stručna djelatnica joj se zahvaljuje na pozivu i govori da nam se uvijek može obratiti ukoliko joj je ponovno potrebna pomoć.

Ukoliko vam je potrebna pomoć i podrška naše Savjetodavne linije, nazovite 0800 606 606 i #recinama.  

 

 

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr