Loading...

Što je to spam?

Svatko od nas se barem jednom se susreo sa pojmom spama i zapitao što je to točno spam? Kratko objašnjenje bi bilo da je to većinom neželjena pošta, duže objašnjenje pročitajte u nastavku.

Spam je po definiciji neželjena elektronička poruka poslana radi namjere ili oglašavanja raznog marketinškog sadržaja ili u svrhu phishing napada ili sredstvo distribucije malware poveznica (poveznica sa štetnim sadržajem). Osim samo kao email spam, spam se veže uz pretjerano pisanje ili pisanje van teme na forumima, blogovima, društvenim mrežama kao termin koji označuje neželjen sadržaj. Osobe koje se bave širenjem spama nazivaju se spameri, te sa spam e-mailom nude razne vrste usluga, kupovine proizvoda, promocija, putovanja od čega su ona lažna te namijenjena iskorištavanju osobnih podataka ili vašeg računala.Problem nastaje kada postanemo “zatrpani” svakodnevnim i u velikim količinama spam porukama te je tada problem razlikovati dobru, tj. normalu poštu od spam tj. neželjene pošte.

KAKO SU SPAMERI PRIKUPILI MOJ EMAIL?

Kako bi spameri mogli uopće slati neželjene poruke, potrebno je doći do email adresa potencijalnih primatelja. One se mogu sakupljati na razne načine poput upita na web stranica, virusima koji pokušavaju zaraziti računala ili raznih chat grupa ili botova koji pretražuju internet i snimaju javne email adrese. Ovaj posljednji je i najčešći način skupljanja email adresa.

Tzv. roboti sakupljači (eng. harvesteri) – botovi koji na webu traže email adrese i snimaju ih u bazu. Ovo je samo jedan od razloga zašto treba izbjegavati pisanje email adresa u izvornom obliku te možete ponekad vidjeti na stranicama da su email adrese ili kodirane ili prikazane u slikovnoj formi kako ju bot ne bi mogao prepoznati. Spameri također međusobno komuniciraju, kupuju, prodaju i razmjenjuju email adrese. Kako bi oni saznali je li željena poruka poslana na pravu adresu, najčešće u porukama stave upute i link na određeni URL, sa željom da se na tom linku odjavite sa primanja takvih mailova, što je zapravo prijevara jer tek tada potvrđujete ispravnost svoje adrese.

Spam je loša stvar no uz pametno i educirano korištenje računala ne bi vam trebala nanijeti veliku štetu. Stoga budite oprezni i ne otvarajte mailove sumnjivih pošiljatelja i sadržaja, a svoju email adresu držite privatnom.

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr