Loading...

Što je to digitalni otisak?

Vaš digitalni otisak je vaš trag u digitalnom svijetu. Za razliku od stvarnog svijeta ovaj trag je skoro nemoguće obrisati.

Kako bi bolje razumjeli što je to točno digitalni otisak pogledajmo prvo što je vaš fizički otisak. Vaš otisak prsta se sastoji od papilarnih linija na vašem prstu, te njihov izgled taj otisak čini jedinstvenim. Vaš otisak prsta je za vas jedinstven te se ne mijenja kako starimo.

Digitalni otisak s druge strane je vaš virtualni otisak, to su sve vaše radnje, klikovi, snimljene stranice i fotografije, video uradci ili vaši osobni podaci koje postavljate na internet. Vaš digitalni otisak, kao i vaš otisak prsta je jedinstven i može vas identificirati kao pojedinca i osobu. Moramo dobro razmisliti kako u stvarnom a tako i u virtualnom svijetu gdje i kada ostavljamo svoj otisak te je su li naši postupci sigurni?

Postoji izreka “internet je pisan kemijskom olovkom”, u smislu da se na internetu ništa ne briše, ništa ne nestaje te sve što ste jednom postavili na internet vrlo vjerojatno je negdje pohranjeno. Ako pogledate skup svih informacija koje ste postavili na internet možemo dobiti vaš internet profil, te gledajući svaki segment tog profila možemo doći do vašeg digitalnog otiska.

Za razliku od stvarnog svijeta gdje otisak dajemo pri izradi osobne iskaznice, u virtualnom svijetu svatko može zatražiti jedan dio vašeg digitalnog otiska, a kako nas povijest uči mi smo ga spremni dati. Sigurnost na internetu je usko vezana s vašim otiskom te trebate dobro razmisliti prije nego ostavljate svoje osobne informacije, fotografije, video uratke ili fotografije bližnjih kako ne bi odavali previše informacija koje ne želite te također olakšali ljudima sa zlim namjerama kako mogu doći do vas.

Na internetu vaš otisak nema vijek trajanja te ostaje zabilježen zauvijek stoga ako netko koristi vaše osobne informacije koje ste im vi omogućili za neko loše djelo bilo kad i bilo gdje vam se može to obiti o glavu.

Kakav je vaš digitalni otisak? Pazite li na informacije koje objavljujete na internetu?

Partneri na projektu


Partneri centra

Isključiva odgovornost ove publikacije je autorova (Centar za nestalu i zlostavljanu djecu). Europska unija nije odgovorna za bilo kakvu uporabu koje mogu biti izrađene od sadržanih informacija / The sole responsibility of this publication lies with the author. The European Union is not responsible for any use that may be made of the information contained therein.

Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost Centra za nestalu i zlostavljanu djecu / This project is financed by the Croatian Government Office for Cooperation with NGOs. The views expressed in this publication are the sole responsibility of Center for missing and exploited children.Copyright | csi.hr